Чим підживлювати яблуню в осінній період, щоб вона пережила морози

Після збору врожаю яблуні знаходяться в виснаженому стані. Щоб наситити їх корисними речовинами і підготувати до зимівлі, необхідно вдатися до допомоги певних підживлень.

Вносити добрива садівники починають у вересні. Осіння підгодівля, зазвичай, закінчується за два тижні до настання перших заморозків. Тут є важливий нюанс — перед використанням підгодівлі ґрунт потрібно зволожити.

Чим підживлювати яблуню в осінній період

Мінеральні підгодівлі

Сюди входять добрива, що містять калій і фосфор. Мінеральні підгодівлі використовують як для молодих, так і дорослих яблунь.

Найчастіше садівники використовують суперфосфат, сульфат калію, зольний порошок та інші ефективні засоби.

Органічні підгодівлі

Найбільш популярним варіантом вважається гній. Вам буде потрібно 10 кілограмів добрива на один квадратний метр.

Також можна використовувати перегній. Для створення підгодівлі потрібно приготувати спеціальний розчин. Перегній розводять водою в співвідношенні 1: 10.

Ще один варіант — пташиний послід. 100 грамів сухої речовини розбавляють 15 літрами води. Засіб потрібно залишити на тиждень, щоб він як слід настоявся.

Народні методи

Ефективною підгодівлею вважається настій на основі дріжджів. Готується він наступним чином: 500 грамів порошку потрібно змішати з трьома столовими ложками цукру і дев'ятьма літрами води. Розчин необхідно настоювати протягом тижня. Після цього настій розбавляють водою в співвідношенні 1: 20. На одне дерево знадобиться приблизно три літри рідкого добрива.

Можна використовувати і марганцівку, змішану з водою. Слабким розчином поливають землю в пристовбурному колі.

Завдяки осінній підгодівлі у дерев підвищується імунітет, і вони стають більш стійкими до холодів і різних хвороб.

Читайте також