Чиновник-мільйонер з Рівного: як заробити мільйонні статки на воді

Рівненське обласне комунальне підприємство «Рівнеоблводоканал» вже 8 років очолює Андрій Карауш. Його назначили на посаду у 2012 році. До цього він працював у Кропивницькому (раніше Кіровоград) та столиці. Контракт йому подовжували вже тричі. І якщо перші два рази він тривав по три роки, то минулого року депутати обласної ради не лише знову подовжили з ним контракт, назначивши директором, а й збільшили термін його дії до 5 років – тепер він керуватиме комунальним підприємством аж до 2023 року.

Нині ж Андрій Карауш має і політичні амбіції – він балотується у депутати Рівненської обласної ради не просто у списку пропрезидентської партії «Слуга народу», а навіть очолює його. Судячи з усього, «Слуга народу» отримає на Рівненщині потрібну підтримку і пройде до Рівненської облради, а це означає, що Андрій Карауш, будучи першим номером у списку партії, стовідсотково стає депутатом.

Але нас зацікавив не цей факт, а далеко не бідні, м’яко кажучи, статки цього чиновника. Адже він очолює «Рівнеоблводоканал» - підприємство, яке, за словами його працівників та й самих депутатів ледь виживає через велику суму боргів населення за їхні послуги. Щороку тут піднімають тарифи на воду, адже, як зазначали в самому підприємстві, вони вимушені це робити, бо не мають чим розрахуватися за електроенергію. Втім, попри це, Андрій Карауш зумів стати чи не найбагатшим очільником водоканалу на Західній Україні, отримуючи, як не дивно, найвищу зарплату в порівнянні зі своїми колегами у сусідніх областях!

Наші журналісти проаналізували декларацію про доходи посадовця та його сім’ї за 2019 рік. До слова, у нього є дружина Юлія, разом з якою подружжя виховує двох доньок.

За минулий 2019 рік директор «Рівнеоблводоканалу» загалом отримав 1 млн 5 тис. 240 гривень зарплатні, що становить у середньому майже по 84 тисячі грн у місяць. Нічогенько ж? При цьому зарплата його, до речі, за три роки зросла втричі. До прикладу, у 2016 році на посаді директора водоканалу пан Карауш отримав лиш трохи більше 314 тисяч гривень за рік.

Ми поцікавились, чи очільники комунальних водоканалів сусідніх міст також мають мільйонні зарплати. Виявляється, ні. До прикладу, річний заробіток директора КП «Луцькводоканал» Віктора Гуменюка за 2019 рік становить 368 тисяч гривень. Майже така ж зарплатня за минулий рік і в очільника КП «Тернопільводоканал» Володимира Кузьми – 395 тисяч гривень, та й в деклараціях скромніше. Негусто і в директора КП «Житомирводоканал» Андрія Нікітіна, зарплатня - 250 тисяч гривень за 2019 рік.

Не мають мільйонних доходів і керівники «Ужгородводоканалу» та «Хмельницькийводоканалу» - там зарплатня 453 тисячі та 356 тисяч відповідно.

Як виявилось, потягатись статками з очільником «Рівнеоблводоканалу» може хіба що заступник директора з економічних питань, виконуючий обов'язки директора «Львівводоканалу» Дмитро Ванькович. Він у 2019 році отримав 858 936 гривень за виконання посадових обов’язків, хоча і це не дотягує до нашого директора.

Аналізуючи далі декларацію керівника «Рівнеоблводоканалу» і кандидата в депутати Рівненської облради Андрія Карауша, то з нерухомості він у власності має нежитлове приміщення-підвал у Рівному на 17,5 квадратних метри та земельну ділянку в селі Мала Любаша на Костопільщині, площа якої 1020 «квадратів». Обидва об’єкта нерухомості придбані у 2017-2018 роках. На його дружину Юлію зареєстровано земельну ділянку на 1000 квадратних метрів у Городку Рівненського району та величезна квартира в обласному центрі, площею аж 184,5 квадратних метри.

У 2018 році директор комунального підприємства придбав автомобіль Mercedes-Benz CLS 350 2012 року випуску. Згідно із даними декларації, обійшовся транспортний засіб йому в майже 800 тисяч гривень, а це близько 29 тисяч доларів США.

Дружина пана Карауша Юлія володіє 50% корпоративних прав ТОВ «Панакея Фарма», яка займається роздрібною торгівлею фармацевтичними товарами в спеціалізованих магазинах. Задекларував чиновник 107 тисяч гривень від зайняття підприємницькою діяльністю дружини, майже 20 тисяч гривень лікарняних по вагітності і пологах і державну та соціальну матеріальну допомогу – майже 15 тисяч. У декларації вказано інші доходи на загальну суму майже 12 тисяч гривень. Це - заробітна плата отримана за роботу за сумісництвом Андрія Карауша в НУВГП, подарунки у грошовій формі, страхові виплати, виплати та відшкодування, які здійснюються професійними спілками своїм членам та додаткові блага.

Із готівкових коштів, згідно з декларацією, у сім’ї директора комунального підприємства «Рівнеоблводоканал» є 105 тисяч доларів та 300 тисяч гривень. Ще 210 тисяч гривень розміщені на банківських рахунках.

Схоже, що бути директором комунального підприємства, яке нарікає на постійну відсутність коштів через заборгованості населення та декларує, що ледь виходить на самоокупність, а інколи і ні, що призводить до звільнень працівників або зменшення їм заробітної плати, - не така вже погана перспектива. Інакше яким чином майже збиткове підприємство має змогу платити своєму директорові зарплату у понад мільйон гривень у рік? Вочевидь, аби знайти щомісяця майже 84 тисячі гривень для очільника - треба застосовувати «непопулярні» методи, як-от підняття тарифів чи «врізання» зарплати своїм працівникам, яка, до речі, в середньому складає 10 тисяч 600 грн.

І це при тому, що зарплата рівненського чиновника – найвища з усіх його колег у сусідніх областях. Тож не дивно тепер, чому тарифи у нас – одні з найвищих: більше платять лише у Тернополі. До прикладу, якщо у Рівному за водопостачання та водовідведення мешканці платять майже 25 грн за кубометр води, то у Луцьку, Хмельницькому, Львові та Івано-Франківську тариф наразі можуть втримати в районі 21-22 грн. Мабуть, саме тому у тамтешніх директорів нижчі зарплати…

Втім, Андрій Карауш, очевидно, настільки вболіває за долю свого водоканалу, яке ледь-ледь зводить кінці з кінцями, що вибив у листопаді минулого року в Рівненської облради та облдержадміністрації прийняття Програми розвитку та підтримки Рівненського обласного виробничого комунального підприємства водопровідно-каналізаційного господарства «Рівнеоблводоканал». Вона триватиме до 2026 року і за цей період передбачено фінансування у розмірі 1 045 976, 060 тисяч гривень, з них понад 353 млн грн виділять з бюджетів різних рівнів, тобто це – кошти платників податків, наші з вами кошти, які, ймовірно, підуть, зокрема, і на високу зарплату рівненського чиновника.

Тепер же Андрій Карауш хоче стати обласним депутатом – він йде першим у списку в Рівненську обласну раду від політичної партії «Слуга народу». Служити народу чи, ставши депутатом, безперешкодно вибивати гроші собі на високу зарплату і далі, як мінімум ще років з чотири – питання, на жаль, поки що без відповіді. Але цей факт, мабуть, красномовно промовляє про те, кого набрали до списку президентської партії та ЗЕ-команди в області… Висновки робіть самі…

Читайте також