Чого хоче Муляренко: голова Рівненської ОДА подав на Громадський бюджет одразу три проекти

Голова Рівненської облдержадміністрації Олексій Муляренко подав на Громадський бюджет Рівного одразу три проекти, загальна сума яких складає майже 3,2 млн грн. Два з них стосуються сфери культури і спрямовані на покращення життя людей з обмеженими можливостями.

Так, очільник Рівненщини пропонує встановити міні-скульптури основних туристичних об’єктів Рівного з використанням шрифту Брайля та з нанесенням QR коду, який дає доступ до відеоопису скульптури з тифлокоментарем та сурдодублюванням. Крім того, в рамках проекту планується виготовлення 3-D макетів трьох туристичних об’єктів з широкими можливостями експонування, які будуть мобільними для перевезення.

Зокрема, проект передбачає, що інфраструктура Рівного буде доповнена шістьма міні-копіями туристичних об’єктів, які розташовуватимуться біля оригінальних споруд та будуть доступні для всіх бажаючих. Очікується, що новостворені елементи будуть також популярними фотозонами. 

«Рівне – одне з міст з багатою історико-культурною спадщиною, елементи якої в більшості не збереглися зовсім або не мають туристично-привабливого вигляду. Існуюча інфраструктура міста має низькі шанси зацікавити місцевих жителів, а тим паче приїжджих туристів. Крім того, вона є малоефективною для сприйняття дітьми та підлітками, виховання яких є першочерговим суспільним завданням. Створення та встановлення міні-скульптур та 3-D макетів дозволить осучаснити простір міста, реанімувати інтерес жителів до давно знайомих об’єктів, підвищити їх привабливість для дітей, підлітків та молоді, забезпечити доступність та їх сприйняття людьми з інвалідністю. Це матиме значний позитивний культурний, суспільний, соціальний та економічний ефект», - стверджує автор проекту Олексій Муляренко.

Основна мета проекту - актуалізація історико-культурної спадщини міста, збагачення туристичної інфраструктури Рівного та розширення спектру туристичних пропозицій для різних категорій населення, доступність для сприйняття об’єктів людьми з інвалідністю.

На думку голови РОДА, цей проект дозволить ефективно використати наявний історико-культурний та туристичний потенціал міста з виховною, соціальною та економічною метою; зробити доступними туристичні об’єкти та покращити сприйняття туристичної інформації людьми з інвалідністю, дітьми, підлітками, молоддю, які краще реагують на сенсорні відчуття та інтерактивний вплив (тактильна складова, можливість ретельно роздивитися деталі споруд зблизька, порівняти тощо); збагатити туристичну інфраструктуру міста новими об’єктами огляду довготривалого користування, розширити набір туристичних послуг для різних категорій населення та стимулювати інтерес до інноваційних тенденцій та появу нових інтерактивних та багатофункціональних проектів такого напрямку.

Бюджет цього проекту становитиме 1 млн 449 тисяч грн. До слова, така ініціатива вже реалізована у Львові.

Ще одним проектом від Олексія Муляренка, спрямованим на людей з інвалідністю, є адаптація міської туристичної інфраструктури до потреб та комфортного дозвілля людей з інвалідністю, зокрема розроблення та розміщення тактильних карт – схем міста, адаптація музейних експозицій та створення віртуальних екскурсій з субтитрами, тифлокоментарем та сурдодублюванням.

«Увага до проблем людей з особливими потребами є першою ознакою цивілізованого суспільства. Крім того, що в рамках проекту буде створено умови для дозвілля жителів та гостей м.Рівного з інвалідністю, реалізація поставлених завдань сприятиме підвищенню рівня розуміння проблем цієї категорії людей та формуванню відповідної суспільної свідомості. Саме це є запорукою для подальшого розвитку інфраструктури міста, дружньої до потреб людей з інвалідністю», - переконаний автор проекту Олексій Муляренко.

До слова, у місті Рівному налічується близько 13 тисяч людей з особливими потребами, з них – 1400 дітей.

Бюджет цього проекту складає 249 тисяч грн.

Один з трьох поданих на Громадський бюджет Рівного проектів від голови Рівненської ОДА стосується розвитку велоінфраструктури міста. Його бюджет складе майже 1,5 млн грн. Детальніше про цей проект читайте тут: У Рівному біля озера хочуть збудувати набережну з велодоріжками.

Читайте також