Чого не можна робити рівнянам у Лазареву суботу?

http://sjogodni.org.ua

Іменини: Кирило, Трохим, Данило, Карпо, Едуард, Ананій

У самому завершенні Великого посту, перед Вербною неділею починається Лазарева субота - 31 березня 2018 року.

Історія виникнення свята така: Христос часто бував у будинку у свого друга Лазаря і коли той захворів, то сказав йому: "Це не до смерті хвороба, але до Слави Божої, щоб через неї прославився Син Божий". Але через чотири дні Лазар помер. Як сказано в Євангеліє, Ісус, почувши цю звістку, розплакався, а потім попросив прибрати камінь від входу в печеру, де був похований Лазар, прочитав довгу молитву, озвався до нього і померлий воскрес. Звістка про це чудо швидко рознеслася по окрузі.

Є прикмета: в Лазареву суботу для залучення в будинок благополуччя, багатства, здоров'я близьких потрібно читати «Отче наш», при цьому в лівій руці повинні знаходитися вербові гілочки.

Важку роботу в цей день робити заборонено: не слід шити, в'язати, робити генеральне прибирання, працювати в городі, робити ремонт, відкладіть такі справи на потім. Буденні справи краще замінити молитвою і походом всією сім'єю до церкви.

Під забороною веселі гуляння, застілля з розпиванням спиртних напоїв. На столі має бути тільки пісна їжа, адже йде Великий піст. Однак для Лазаревої суботи є послаблення для віруючих, дозволяється рослинна олія, вино і риба. На столі в Лазареву суботу повинні бути страви з гречки, гороху, гарбуза, манна каша.

У Лазареву суботу не тільки люди відчувають прихід весни і божественної благодаті, а й повзучі гади. Жителі сіл обов'язково спостерігають за поведінкою змій і ящірок. Якщо в цей день гадюки та інші холоднокровні масово покидають свої нори і гнізда, прийшла справжня весна. Скоро стане жарко, тому можна сіяти зерно і виходити на город.

Проведіть цей день в гармонії з собою і людьми - не встрявайте в конфлікти, не сваріться, не вживайте лайливих слів. Краще зробіть добру справу, допоможіть тому, хто цього потребує. Добро обов'язково повернеться сторицею до вас.

Народні прикмети цього дня:

Ранні комарі - чекай теплих днів

Пухкий сніг в поле 31 березня - урожай поганим буде

Цвіте мати-й-мачуха - чекай потепління

Прилетіли лебеді 31 березня - буде тепло

Якщо людина народилася 31 березня, то в першу половину життя він буде дуже щасливим

Не слід ходити в гості 31 березня, щоб не залишити в будинку свою удачу

Не варто стригти волосся і нігті - це до неприємностей

Кружляють комарі в лісі - прикмета того, що багато ягід буде.

Історичні події цього дня:

1889 — офіційне відкриття Ейфелевої башти. Конструктор башти Гюстав Ейфель поставив на вершині башти французький прапор. Підійматися вгору тоді доводилося по сходинкам.

1896 — перший замок-блискавка патентується в США його винахідником, Уїткомбом Джадсоном.

1900 — перша реклама автомобілів з'явилася в американській загальнонаціональній газеті Saturday Evening Post. Одна філадельфійська компанія помістила його під девізом «Автомобілі, які приносять задоволення».

1900 — у Франції прийнятий закон, що обмежує робочий день жінок і дітей 11 годинами.

1901 — випускається перший автомобіль «Мерседес». Він створений Вільгельмом Майбахом для Motoren Gesellschaft Готліба Даймлера і являє собою новий стандарт автомашин з двигуном внутрішнього згорання (ДВС). Цей автомобіль також поклав початок династії, яка згодом стала називатися «Мерседесом» (на ім'я дочок Р. Даймлера).

1923 — Муссоліні обмежує робочий день в Італії 8 годинами.

1959 — тибетський буддиський лідер Далай Лама тікає з окупованного китайцями Тибету.

1966 — з космодрому Байконур, здійснений пуск ракети-носія «Молнія» з автоматичною міжпланетною станцією «Луна-10», котра 3 квітня 1966 року була виведена на селеноцентричну орбіту і стала першим у світі штучним супутником Місяця.

1973 — у хіт-параді журналу «Billboard» уперше з'явився альбом гурту «Pink Floyd» «The Dark Side of the Moon» і залишався в сотні найкращих протягом наступних 14 років.

1976 — «Led Zeppelin» випустили свій шостий студійний альбом Presence.

1991 — на референдумі в Грузії 90 % населення голосує за незалежність.

2002 — вибори у Верховну Раду України

31 березня народились:

1596 — Рене Декарт (фр. Rene Descartes, лат. Ренатус Картезій — Renatus Cartesius), французький, філософ, математик, фізик, основоположник аналітичної геометрії (†1650).

1685 — Йоганн Себастьян Бах, німецький композитор (†1750)

1732 — Франц Йозеф Гайдн (нім. Franz Jozeph Haydn), австрійський композитор, творець 104 симфоній, 83 квартетів, 52 фортепіанних сонат, 2 ораторій, 14 мес, опер і т. д. (†1809).

1882 — Корній Чуковський (Микола Васильович Корнєйчуков), радянський письменник українського походження («Мойдодир», «Тараканище», «Айболить»), літературознавець, критик, перекладач (†1969).

1930 — Ковальов Олександр Глібович — художник кіно. Художник-постановник найкращих картин Ролана Бикова: «Айболит-66», «Увага, черепаха», «Пропало літо», «Автомобіль, скрипка і собака Пляма» (†1999).

1954 — Лайма Вайкуле, естрадна співачка, акторка.

1964 — Олександр Турчинов, український політик.

1966 — Роджер Блек (Roger Black), англійський легкоатлет і учасник Олімпійських ігор.

Цього дня померли:

1855 — Бронте Шарлота (Charlotte Bronte), англійська письменниця (*1816).

1888 — Жан Марі Гюйо, французький філософ, етик, поет.

1894 — Яблочков Павло Миколайович, електротехнік, винахідник і підприємець (*1847).

1936 — Селезньов Іван Федорович, український художник, викладач Київської рисувальної школи Миколи Мурашка, з 1901 — Київського художнього училища.

1940 — Назарук Осип, письменник, автор повісті «Роксоляна».

2003 — Едуардо Уркуло, іспанський художник і скульптор.

Матеріал підготовлений РІВНЕМЕДІА з відкритих джерел

Читайте також