Чому не можна купатися в рівненському озері?

За результатами досліджень Рівненського обласного лабораторного центру проб, відібраних з озера Басів Кут вода не відповідала санітарним вимогам за окремими показниками безпеки:
- за санітарно-хімічними показниками: рівень рН (водневий показник) реєструвався в діапазоні 8,75-8,8 (норма - 6,5-8,5); БПК5 (біохімічна потреба в кисні) - 7,7-8,2 мгО2/дм³ (норма - 4,2мгО2/дм³); ХСК (хімічне споживання кисню) 100-130 О2/дм³ (норма - 30 О2/дм³ ); забарвленість – 3 см (норма - більше як 10 см), запах – 2 бали (норма до 1 бала);
- за санітарно-мікробіологічними показниками: виявлено надмірний вміст кишкової палички (індекс лактопозитивних кишкових паличок у воді становить 240000 при нормативному значенні до 5000);
- за паразитологічними показниками: в середині озера виявлені цисти лямблій.

За радіологічними показниками в досліджених пробах води перевищень не виявлено. Також досліджена вода на холеру з відкритих водоймищ масового організованого рекреаційного водокористування. У всіх зразках (озеро Басів Кут, гідропарк, р. Устя (пр.Миру, правий бік річки) виявлено vibriocholeranon О1.

Звертаємо увагу, що згаданий холероподібний вібріон не викликає захворювань на холеру. У холерного вібріона ціле сімейство родичів, але справжні, страшні – целише О1 і О139 серогруп. Решта- так звані вільноживучі- не те, що епідемій, а й просто розладів шлунково-кишкового тракту у здорової людини не спровокують. Щоправда, вібріони холери не О1можуть призводити до діареї за умови потрапляння в організмїхдуже великої кількості та й сама людина мусить страждати від зниженої кислотності вмісту кишкового соку. Таке співпадіння – велика рідкість, а от виділення вібріон ахолери не О1 зовсім не сенсація. Минулого року цей вібріон в області було виділено в 40 пробах з різних водойм області, зокрема, з води озера Басів Кут.

Виходячи з аналізу результатів досліджень води оз.Б.Кут, змін у наших рекомендаціях щодо необхідності утримання від купання у водоймі в цьогорічний купальний сезон не передбачається.

Читайте також