Чому небезпечно придушувати емоції: пояснення психологині

Протягом дня кожен з нас відчуває найрізноманітніші емоції. Але чи завжди ми дозволяємо собі проявляти їх? Психологиня Діна Васильченко вважає, що придушувати емоції — надзвичайно небезпечно для здоров'я. Про це повідомляє ТСН

Емоції потрібні різні

Почнемо з того, що не існує поганих, негативних, винятково шкідливих для людини і хороших, позитивних і корисних емоцій. До позитивних ми зараховуємо все, що нас тішить, а до негативних — все, що нас так чи так засмучує, забуваючи — або не знаючи — про те, що і ті, й ті нам однаково потрібні. Річ у тім, що будь-яка емоція — індикатор ситуації, в яку ми потрапили, і внутрішнього настрою, що відображає наше ставлення до цих конкретних обставин.

Емоція може бути і показником якогось внутрішнього конфлікту, що виник в минулому, але — на відміну від ситуації, що його  спровокувала, — існує досі. Наприклад, у вас псується настрій, коли ви дивитеся на фотографію колишнього чоловіка. Цієї  людини вже давно немає в вашому житті, більш того, ваше особисте життя влаштувалося якнайкраще, але у разі згадки про нього щось всередині вас змушує вас сумувати. Значить, якась пов'язана із ним реакція досі не зжита до кінця, а просто загнана вглиб. Колись ви заборонили собі навіть думати про це, але образа і роздратування нікуди не пішли, а "сховалися" десь в глибинах підсвідомості, щоб час від часу нагадувати про себе.

Чи шкідливо придушувати емоції

Боротьба з хворобливими станами, викликаними емоціями, ускладнюється тим, що ми не навчені їх розпізнавати. На запитання, що ви відчуваєте стосовно цієї людини або проблеми, більшість дорослих людей відповідає: "Не знаю" або: "Все нормально". Мало хто може пояснити, що він в цей момент відчуває. Тому, передусім, потрібно навчитися визначати, що саме ви відчуваєте в тому чи тому випадку.

Ще одна необхідна для душевного здоров'я умова: свої емоції треба приймати і розуміти. Замість того щоб пригнічувати їх або заганяти всередину, спробуйте за ними поспостерігати — будьте уважні до самих себе і своїх реакцій, намагайтеся зрозуміти, чому вони саме такі, а не інакші. Не перекреслюйте їх: мовляв, як погано, що я зараз так розгнівалася, треба взяти себе в руки. Такі емоції, як злість, агресія або гнів, з'явившись в нас, вже не можуть зникнути в нікуди, де-небудь вони все одно осядуть. Навіть якщо ми їх сховаємо, керуючись таким міркуваннями, як "не зараз", "не на часі" або "незручно так себе вести", вони все одно будуть продовжувати розвиватися в нашій психіці і далі.

В результаті спочатку з'являться вторинні реакції на ситуацію — образа, обурення, роздратованість, напруженість, поганий настрій, депресія. Як правило, помацати руками ми ці речі не можемо, але вони отруюють нам життя зсередини. А там вже недалеко і до того, що ми називаємо психосоматикою: загнані вглиб емоції, затримуючись в тілі, викликають у людини найнесподіваніші захворювання. Виявивши у себе якусь недугу, ми починаємо посилено бігати по лікарях і пити таблетки, навіть не підозрюючи, що її викликало роздратування, яке постійно викликає у вас свекруха, або образа на найкращу подругу. Якби у нас вистачило знань і умінь вчасно розібратися з цими емоціями, нездужання можна було б уникнути.

Як виплеснути емоції

Якщо емоції не тільки виникли, але і б'ють через край, можна спробувати їх виплеснути. Ось кілька соціально прийнятних способів.

Дискусія

Якщо ситуація, яка викликала їх, пов'язана з конкретною людиною, можна поговорити з нею і з'ясувати, що між вами відбувається. Навіть якщо ви в результаті посварилися, це все одно краще, ніж зачаїтися, мовчати і "перетравлювати" конфлікт в собі.

Спорт

Емоції можна перевести в активні дії — заняття фізкультурою, спортом, туризмом, навіть просто рухливими іграми, оскільки це завжди сприяє викиду емоцій. Навіть просто пробіжка або швидка ходьба допомагають "випустити пар".

Творчість

Емоції, які зашкалюють, можна виплеснути в творчість. Незалежно від того, чи є ви професійним художником чи ні, будь-яку проблему можна "промальовувати". Якщо не допоможе, в крайньому разі картину можна порвати або спалити: і ви відчуєте душевне заспокоєння, і оточенню жодної шкоди не завдасте.

Рвати і метати

Психологи всіх мастей закликають тих, кого опанували емоції, бити посуд, лупити що є сили по опудалах начальника, влаштовувати з коханою людиною бої на подушках і навіть просто голосно кричати. Загалом, якщо вам хочеться рвати і метати, будь ласка, ні в чому собі не відмовляйте. Головне, робити це не без сторонніх очей.

Психотерапія

Якщо всі перераховані вище засоби не допоможуть, можна сміливо вирушати до спеціально навченої людини — психоаналітика. Він допоможе розібратися не тільки в ситуації, але і зрозуміти, чому ми відреагували на неї саме так, а не інакше. Адже ми відрізняємося одне від одного не характером, а саме реакціями — на одні і ті ж обставини всі ми реагуємо по-різному. Усвідомивши, в чому полягає ваша особливість, ви навчитеся працювати з емоціями так, щоб вони приносили вам не шкоду, а користь.

Читайте також