Брак персоналу, кисневих точок та унікальні відділення: чому Рівненську ЦМЛ не хочуть повністю віддавати під пацієнтів із covid-19

Минулого тижня начальник обласного управління охорони здоров’я Олег Вівсянник заявив, що є дозвіл від керівника робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації центрального апарату виконавчої влади на повне перепрофілювання п’ятьох лікувально-профілактичних закладів. Мова про Дубенську ЦМЛ, Рівненську ЦМЛ, Костопільську ЦРЛ, Сарненську ЦРЛ та Рокитнівську ЦРЛ. Про це тут.

Таке рішення прийняли у зв’язку із критичною ситуацією наповненості ліжкового фонду.

Сьогодні начальник міського управління охорони здоров’я Віктор Іськів розповів нашим журналістам, що з таким рішенням міське управління не згідне. Він назвав декілька причин, чому цього робити не варто.

«Ми такого не допустимо, тому що це категорично неправильно. У міській лікарні є нейрохірургічне відділення, є щелепно-лицеве відділення, тобто, такі, яким немає аналогічних в області. Закривати їх – це абсолютно нелогічне рішення. Крім того, збільшувати кількість ліжок теоретично можна, але персоналу у нас на ті ліжка уже не буде. По-друге, кисень. Міністерство доводить, що має бути забезпечено киснем 80% ліжок. Якщо вони мають на увазі перепрофілювати заклад і всі 740 ліжок, зробити ковідними, то це треба не менше 500 точок кисню. От оця бочка, що стоїть - резервуар із киснем, вона ледве справляється із 80-ма за раз працюючими точками. Тобто, якщо 500 точок ще відкрити, то яка «махіна» там має стояти, коли це все буде робитись. Через те, це абсолютно неправильне рішення, ми з ним не погоджуємось», - прокоментував Віктор Іськів.

У міській лікарні передбачено 241 ліжко для надання допомоги хворим із коронавірусом. На сьогоднішній ранок заповнені були 213.

«Ми ще повністю ці ліжка не зайняли, які задекларовані. Навіть якщо їх займуть, то персонал вже на межі буде працювати, тому що ми задіяли максимальну кількість бригад, яку можна було створити. Нехай ще одне відділення якесь закрити і перепрофілювати – просто фізично не буде, кому працювати», - додає пан Іськів.

Читайте також