Чому рівняни зверталися до прокуратури минулого року?

фото ілюстративне

Майже 4,4 тис звернень від громадян та 137 запитів на інформацію надійшло торік до органів прокуратури Рівненщини

В органах прокуратури Рівненської області належна увага приділяється діяльності з питань розгляду звернень громадян та запитів на інформацію.

Зокрема, розгляд звернень громадян та організація їх прийому працівниками прокуратури залишається одним із дієвих засобів, спрямованих на реальний захист прав і свобод людини та громадянина, зміцнення законності й правопорядку.

Упродовж 2018 року до органів прокуратури Рівненської області надійшло майже 4,4 тис звернень. З них по суті вирішено більше 3 тис звернень, в т.ч. 65, які надійшли від народних депутатів України. 

Найбільшу кількість з вирішених становлять звернення з питань досудового розслідування (62%), з яких переважають скарги на дії і рішення слідчих поліції.Також у зверненнях до органів прокуратури жителі області піднімали питання участі у кримінальному провадженні в суді, додержання кримінально-виконавчого законодавства та інші.

Значна увага прокурорами приділялася питанням особистого прийому громадян. 

Так, торік прокурорами забезпечено право понад 1тис громадян на особистий прийом. 176 звернень прийнято на особистому прийомі прокурором Рівненської області.

Крім того, керівником регіональної прокуратури, його заступниками,а також керівниками місцевих прокуратур організовувались виїзні прийоми за місцем проживання громадян, в т.ч. у віддалених районах. Забезпечувався також прийом осіб, які перебувають в місцях несвободи. У кожному конкретному випадку, за наявності підстав та в межах компетенції, вживалися заходи з метою реального поновлення законних правта інтересів заявників.

Загалом вжиті заходи за результатами розгляду заяв сприяли оперативному реагуванню на порушення чинного законодавства.

Зокрема, після розгляду 236 заяв розпочаті кримінальні провадження. Шляхом скасування незаконних рішень про закриття кримінальних проваджень поновлено права учасників кримінального провадження, вжито заходи представницького характеру в інтересах держави.  Задоволено 33 звернення.

В той же час громадяни продовжують направляти до органів прокуратури звернення щодо захисту своїх інтересів та поновлення порушених прав, вирішення яких не входить до повноважень органів прокуратури. Це стало причиною того, що понад 1,2 тис звернень (або кожне третє) скеровано за належністю до органів влади, державного нагляду та контролю, органів місцевого самоврядування.

Нерідко в документах, у тому числі, депутатами місцевих рад  заздалегідь висловлюється прохання про надіслання органами прокуратури звернень до відповідних служб. Витрачання часу на їх перенаправлення позбавляє можливості оперативного поновлення порушених прав громадян.

Разом з тим, працівниками прокуратури надаються обґрунтовані роз’яснення про звернення громадян з метою реалізації захисту їх прав до  суду, органів безоплатної правової допомоги, відповідних органів контролю тощо.

 

Також актуальним залишається питання забезпечення доступу до публічної інформації, яка перебуває у розпорядженні органів прокуратури.

Упродовж 2018 року до органів прокуратури надійшло 137 запитів у відповідності до вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації», з яких прокуратурою розглянуто 122.

Найчастіше запитувалась інформація з питань досудового розслідування кримінальних проваджень, які викликали суспільний резонанс та підвищену увагу громадськості (51 запит, або 42% від розглянутих).

Крім того, запитувачі цікавились розміром заробітної плати працівників прокуратури; наданням статистичної інформації про результати роботи органів прокуратури на пріоритетних напрямах та з інших питань.

Повнота та своєчасність надання відповідей запитувачам перебуває на постійному контролі керівництва прокуратури області.

Органи прокуратури Рівненської області і надаліприділятимуть особливу увагу таким важливим комунікаційним напрямам діяльності, як робота із зверненнями громадян та з питань доступу до публічної інформаціїз метою подальшої плідної співпраці із громадськістю, спрямованої на оперативне поновлення та забезпечення прав громадян.

За матеріалами відділу організації прийому громадян,

розгляду звернень та запитів прокуратури області

Читайте також