Чому сьогодні, 1 серпня, молодим дівчатам краще не виходити на вулицю?

фото ілюстративне

Іменинники дня: Дмитро, Євген, Роман, Степан, Емілія

1 серпня відзначається день пам'яті святої Макриди (Мокрини Кападокійської), яка відома також як сестра Василія Великого. Вона Жила в IV столітті і виховувалася в строгості. Ще в юності Мокрина дала обітницю безшлюбності і дівоцтва, після чого прийняла чернецтво разом зі своєю матір'ю, преподобною Емілією. Після цього обидві жінки взяли безпосередню участь в процесі будівництва обителі на березі річки Іриси, куди вже значно пізніше стали приходити люди, які бажали присвятити себе служінню Богові. Сама преподобна Макрида проводила час у молитвах і добрих справах. Легенда свідчить, що її цнотливість було настільки сильною, що навіть у хворобі вона ніколи не оголювалася перед лікарем. Замість цього, в разі недуг, вона молила Господа про одужання. Одного разу під час важкої хвороби саме молитви допомогли Макриді перемогти її. Свята не тільки вилікувалася, але також отримала нагороду від Господа дар чудотворення.

У народі Макриду часто називали Мокриною, оскільки її пам'ять шанували 1 серпня, в день, про який судили про наступаючу осінь. І часто саме 1 серпня йшли дощі, або погода ставала прохолодною. Якщо день видавався погожим і ясним, то баби зазвичай проводили спеціальні обряди, щоб закликати дощ. Наприклад, могли знайти дівчину, що відмічає день народження саме 1 серпня. Її називали Мокриною, наряджали в красиву сукню і приносили колосся хліба. Дівчина повинна була віднести колосся до річки, щоб та передала їх вологи небесної. Остання зглянеться і проллє дощ на землю.

Якщо день 1 серпня навіть без обрядів видавався дощовим, то дівчині, народженій в день 1 серпня, навпаки, не можна було виходити на вулицю, інакше в цьому випадку злива заллє всю землю.

Багато раділи дню Мокрини ще й тому, що в цей день, за прикметами, пропадали комахи. Переставали кусатися оводи.

Прикмети 1 серпня:

Мокро в цей день - і осінь буде мокрою, сухо - і осінь теж буде сухою.

Якщо дощ, то на наступний рік уродиться жито.

Історичні події цього дня:

1492 — перша письмова згадка про Запорозьких козаків: під Тягинею, в низов'ях Дніпра, козаки взяли на абордаж османську галеру, з якої визволили невільників. Не маючи протидії, хан Менґлі I Герая вимушений був вперше жалітися великому князю Литовському Олександру I на дії «черкас» з козацької ескадри.

1498 — мандрівник Христофор Колумб вперше ступив на землю континентальної Америки в районі півострова Парія (сучасна Венесуела). Вважаючи, що це острів, Колумб назвав його Isla Santa (Святий Острів) і проголосив власністю Іспанії.

1578 — розпочалася одна з найбільших арктичних експедицій: англійський мореплавець Мартін Фробішер на 15 кораблях відправився на вивчення арктичної Канади.

1774 — британський вчений Джозеф Прістлі вперше отримав чистий кисень.

1780 — Швеція оголосила про свій постійний нейтралітет.

1793 — у Французькій республіці введено метричну систему мір і ваг, котра згодом стала основою міжнародної єдиної системи вимірів.

1822 — російський імператор Олександр I підписав рескрипт «Про заборону таємних товариств і масонських лож». У молодості імператор сам був «вільним каменярем», і метою рескрипту була боротьба не з ложами, а з таємними товариствами (майбутніми декабристами), про діяльність яких стало відомо органам політичного розшуку.

1924 — у Буенос-Айресі (Аргентина) засновано українське товариство «Просвіта».

1936 — чергові Олімпійські ігри відкрив у Берліні Адольф Гітлер.

2002 — високошвидкісна залізниця Cologne-Rhine/Main перейшла до регулярних пасажирських перевезень. В ФРН вперше почали курсувати пасажирські електропоїзди з швидкістю 300 км/год

2016  - На базі частини ремонтних цехів ПАТ "Запоріжсталь" утворився Запорізький ливарно-механічний завод (Запоріжжя)

1 серпня народились:

1520 — Сигізмунд II Август, польський король, один з ініціаторів польсько-литовської унії.

1744 — Жан Батист П'єр Антуан Ламарк (1744-18.12.1829), творець еволюційної теорії, попередник Чарльза Дарвіна. Разом з німецьким природодослідником Готфрідом Рейнхольдом Тревіанусом ввів термін «біологія».

1779 — Френсіс Скотт Кі, американський юрист та поет, автор тексту державного гімну США

1936 — Ів Сен-Лоран, французький кутюр'є.

1948 — Івар Калниньш, російський актор.

1952 — Симоненко Петро Миколайович, український політик, лідер Комуністичної партії України.

1951 — Томмі Болін, американський гітарист

Цього дня померли:

30 до н. е. — Марк Антоній, римський воєначальник та державний діяч (скоїв самогубство).

1115 — Олег-Михайло Святославич, руський князь з династії Рюриковичів. Патріарх роду Ольговичів.

1464 — Козімо Медічі, флорентійський банкір і державний діяч, найбагатша людина Європи, неофіційний правитель Флорентійської республіки з 1434 року.

1911 — Конрад Дуден, німецький філолог, укладач словника німецької мови.

1913 — Леся Українка, письменниця, поетеса, громадський діяч. Похована у Києві на Байковому кладовищі.

1931 — Юнаків Микола Леонтійович, генерал-полковник, один з найвищих рангом генералів української армії часів Української Народної Республіки.

1969 — Гмиря Борис Романович, видатний український оперний і камерний співак (бас). Народний артист СРСР (1951), лауреат Сталінської премії (1952).

1997 — Святослав Ріхтер, український радянський піаніст-віртуоз.

2005 — Фахд ібн Абдель Азіз Аль Сауд, король Саудівської Аравії.

2009 — Корасон Акіно, президент Філіппін в 1986—1992 роках

Матеріал підготовлений РІВНЕМЕДІА з відкритих джерел

Читайте також