Чому сохне листя помідорів і що з цим робити?

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Буває, що у помідорів в теплиці або відкритому ґрунті починає засихати листя. Що робити в такому разі — розберемося в статті, інформує Ukr.Media.

Причини засихання листя у помідорів

Спочатку потрібно з'ясувати причину, за якої сохне і скручується листя помідорів. Засихання може бути викликане поганим поливом, неправильним підживленням, шкідниками і грибними захворюваннями.

Якщо рослині не буде вистачати вологи, її листочки стануть жовкнути і засихати, починаючи з нижніх. Томати посухостійкі, але вони позбудуться зайвих листових пластин, які випаровують дефіцитну вологу, якщо на вулиці день за днем тримається висока температура, а на ділянці перебої з поливною водою.

Тепличні рослини часто перегріваються, тому їх потрібно регулярно провітрювати. У спеку тримайте двері теплиці навстіж відкритими весь день.

Висаджена без загартування відразу на яскраве сонце розсада може за кілька годин втратити все листя з-за сонячного опіку. Такий же підсумок буде при систематичному перезволоженні. Це закінчиться загниванням коренів. У таких випадках листя жовтіє і облітає, а стебло стає рихлим і слизьким.

До пожовтіння і опадання листя призводить надлишок азотних добрив або органіки. Це відбувається, коли корінці контактують з підгодівлею.

Таке часто зустрічається у недосвідчених городників, які висаджують розсаду в лунку з добривами, не перемішавши їх з ґрунтом.

Симптоми кореневого опіку: висаджена розсада не приживається, або набирає пружність, але незабаром листя жовтіє. Рослина при цьому довго не викидає нові пагони.

Частий шкідник на тепличних томатах — павутинний кліщ. При його появі сохне листя помідорів, стає знебарвленим, покривається дрібними світлими цятками, потім відвалюється.

Кліщів можна виявити за маленькими павутинками, які застеляють листову пластину з внутрішньої сторони. Комаха настільки дрібна, що її складно розгледіти без лупи.

Найчастіше опадання листя викликане грибними захворюваннями. Їх у томата безліч. Найнебезпечніше — фітофтороз. У таких випадках сохнуть краї листя у помідорів. Саме листя буріє, але залишається на кущі.

Скручуванням і всиханням листя проявляє себе і друга за поширеністю після фітофторозу хвороба томатів — альтернаріоз.

Грибні хвороби призводять до засихання та опадання листя. Спочатку на них з'являються бурі плями або коричневіють цілі ділянки. Потім бурі плями з'являються на плодах. При формуванні плями на стеблі воно обламується, і рослина гине.

Як лікувати помідори від засихання

Якщо причина томатних проблем — погана агротехніка, приведіть її у відповідність з рекомендаціями фахівців. Рослинам потрібно забезпечити оптимальну температуру і вологість.

Подбайте, щоб відповідні параметри були не лише у ґрунту, а й у повітря. Культура добре росте при вологості субстрату близько 70% від повної вологоємності і вологості повітря 50-70%. Якщо буде мокро або сухо, може початися «листопад».

Для захисту від захворювань важливо дотримуватися сівозміни, повертаючи культуру на попереднє місце не раніше, ніж через 4 роки. Дотримуйтесь рекомендовану оригінатором сорту схему, не загущуйте. Високорослі сорти обов'язково формуйте і підв'язуйте.

Якщо сохне нижнє листя помідорів, але це індетермінантний сорт або гібрид, засихання абсолютно нормальне. Стебло буде поступово оголятися знизу, а плодоношення переходити все вище.

Народні засоби

Прихильники природного землеробства воліють використовувати народні засоби замість пестицидів.

Проти фітофтори, альтернаріозу, павутинного кліща використовують часник.

Приготування:

  1. Подрібніть на м'ясорубці 200 гр. стрілок і головок.
  2. В подрібнену масу налийте води, щоб вийшов об'єм 1 літр.
  3. Настоюйте дві доби.
  4. Процідіть через марлю, — вийде близько літра розчину.
  5. Вилийте у відро і доведіть об'єм до 10 л. водою з температурою близько 25 градусів.
  6. Додайте 1,5 гр. марганцівки — це приблизно ½ чайної ложки.
  7. Перемішайте і залийте в обприскувач.

Часниковий настій можна наносити на стебла, листя і плоди — він не отруйний, на відміну від пестицидів. Після його застосування не потрібно вичікувати, коли отрута розпадеться — плоди можна збирати вже через 3-4 дні. Можна обробити і ґрунт.

Подрібнену часникову масу киньте в капустяні грядки. Вона відлякає шкідливих метеликів.

Готові засоби

Якщо з'явилися перші ознаки грибних хвороб, потрібно обприскати рослини бордоською рідиною або мідним купоросом. Хворе листя з плямами обірвіть і заберіть подалі від грядки.

Чим небезпечне засихання листя

Рослина, у якої мало листя, або воно хворе, не може повноцінно здійснювати фотосинтез. Це означає, що вона відчуває дефіцит вуглецю і не може будувати нові клітини. Ріст припиняється і ніякого розвитку не відбувається.

Листя — це орган дихання. Коли воно хворіє, засихає, а тим більше опадає, в тканини рослини погано надходить кисень, що негативно впливає на всі біохімічні процеси.

Третя функція листя — сприяти просуванню води з ґрунту у всі частини рослини. Якщо не буде розвиненого листового апарату, вода не зможе підніматися по судинах вгору і рослина швидко засохне.

Профілактика

Профілактикою засихання листя буде знання біології культури, способів її обробітку і проблем. Виростити томати нескладно. Досить дотримуватися правил, викладених в популярній літературі для садівників, і проблем не буде.

Читайте також