Чому в Рівному демонтують рекламу?

У Рівному розпочали демонтаж реклами, яку чиновники вважають незаконною. Відповідне доручення вчора міський голова Рівного Володимир Хомко дав управлінню житлово-комунального господарства. Згідно з документом, комунальники мають демонтувати рекламні банери на огорожах, а також виносні конструкції, повідомляє "Суспільне".

Комунальник Олег Нестерук відрізає від огорожі рекламні конструкції у житловому комплексі "На Щасливому". Пояснює: отримав завдання прибрати самовільно розміщені конструкції та банери. Каже, що хоч і приємно робити місто охайнішим, цю працю можна було доручити іншим.

Олег Нестерук, слюсар КАТП-1728:

– Почали від церкви, з Нового Двора. І до міста, в центр йдемо. Причеплене і дротом, хто як може, і прикручено. Хто чим може. В принципі, часу забирає, можна було б, двірники є, дать їм команду, щоб на своїй ділянці кожен оце,.. та й було б набагато швидше.

Сьогодні у місті працює п’ять виїзних комунальних бригад на спецтранспорті. Спеціалістам з управління ЖКГ допомагають працівники КАТП, міськШЕУ, Тресту зеленого господарства, "Спецкомбінату" та "Міськсвітла". Демонтують зовнішню рекламу в різних районах Рівного. Її можна буде забрати, сплативши штраф. Його максимальний розмір – 1700 гривень, додає представник відділу благоустрою.

Олександр Даюк, заступник начальника відділу благоустрою Рівного:

– Для розміщення реклами треба отримати відповідний дозвіл. Вся реклама, яка не має таких дозволів, буде демонтована. Рекламні конструкції – банери, таблички, вказівники і так далі. Вони поки будуть тимчасово зберігатися на території комунальних підприємств. Бажаючі їх забрати можуть звернутися, буде складений адмінпротокол про порушення.

Олександр Даюк складає перелік демонтованих об’єктів. Станом на 12-ту дня у списку – двадцять банерів. Натомість в кузові бригади, що працює в центрі на Соборній – чотири. Представник відділу благоустрою Ігор Малевич каже: власників попередили і принаймні семеро самостійно забрали конструкції.

Цей знак відносять після приїзду журналістів. Але низку конструкцій комунальники оминають, бо ті нібито не заважають пішоходам.

Володимир Хомко, міський голова Рівного:

– Звичайно, за один день ми все не знімемо. Але за 2-3 дні – знімемо всю рекламу. Був період, коли ми раділи від встановлення такої реклами. Бо це теж кошти. Ми в бюджет щороку 5-6 мільйонів отримували. Але вже забруднили нею все місто.

Юрист Гліб Олійник вважає, що влада має домовлятися з власниками будинків, на яких висить частина реклами:

– Місто потрібно вичистити від зовнішньої реклами і вивісок, які мають абсолютно неестетичний вигляд. Таке враження, що ми живемо в якомусь Шанхаї кінця ХІХ-го століття... Дійсно можна демонтувати конструкції, але ті, які на комунальній землі і об’єктах комунальної власності. Приватна власність є непорушною. Якщо щось розташоване на паркані приватного обійстя чи фасаді будинку – для цього є судовий порядок.

На місці ми застаємо власницю подвір’я, огорожа якого обвішана рекламою. На камеру спілкуватися не бажає, але каже: про дозволи на банери раніше не чула. Телефонуємо на декілька номерів, вказаних на площинах. Рекламодавці пояснюють: про демонтаж дізналися від нас. Далі – коментар замовника цієї реклами пам’ятників.

 – Просто б вони дзвонили б, і, наприклад, за гроші там чи ще десь, говорили б людям аналоги, де можна розмістити, де платно, де бесплатно, де там, що як, да й все. Знаходжу по інтернету чи ще людей, які цим займаються і розміщають. Потім мені скидують посилання, де розміщають, я приїжджаю, перевіряю і плачу за це гроші, – розповідає телефоном рекламодавець Олександр.

– Коли люди на керівних посадах більше десяти років, і за їх влади встановлювалися ці всі конструкції, видавалися чи ні дозволи, закривалися очі – це виглядає кумедним цирком, навіть не смішним, а огидним. Якщо є певні місця, відведені для рекламних конструкцій – хай би робили аукціони, і підприємці мали можливість на певний термін викупати ці рекламні площі, далі ними користуватися. А спецдозволи – це можливість маніпулювати, можливість для корупції, – додає Гліб Олійник.

Читайте також