"Чорна гора": біля Рівного палять ботанічний заказник державного значення (ФОТО)

На околиці сіл Городок та Шпанів у Рівненському району фіксують непоодинокі випадки підпалів сухої трави на території ботанічного заказника загальнодержавного значення "Вишнева гора"

Від наслідків такої діяльності людей страждають не лише рослини, але й тварини. До прикладу, вогонь нищить нори ховрахів. 

На території ботанічного заказнику росте близько 100 видів рідкісних степових рослин.

Речник ГУ ДСНС у Рівненській області Дмитро Мельник зазначив, що з настанням весни кількість пожеж у природних екосистемах збільшується. Минулого року фіксувати паліїв допомагали волонтери, які моніторили території за допомогою квадрокоптерів. Однак цьогоріч охочих долучитися до ініціативи поки що не знайшлося.

Наші журналісти намагалися зв'язатися з головою Шпанівської ОТГ, на території якої розташований заказник,  Миколою Столярчуком, однак очільник громади на телефонні дзвінки не відповідав. Проектний менеджер Шпанівської ОТГ Євгеній Сульжук повідомив, що про підпали трави на "Вишневій горі" не чув, але додав, що це питання з'ясують.

Додамо, що за випалювання сухої рослинності в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду передбачені штрафи від 6 тис.120 грн до 12 тис.240 грн.

Читайте також