Чорниці, гриби і трави: скільки "дарів лісу" можна безкоштовно збирати жителям Рівненщини

На Рівненщині продовжується сезон заготівлі ягід та лікарських рослин. У цей період мешканці північних регіонів масово йдуть до лісів та збирають чорниці на продаж. Однак, не всі знають, що при масштабному зборі "дарів лісу" необхідно сплачувати податки.

Про це повідомили у ГУ ДПС у Рівненській області.

Зокрема, для власного споживання громадянам дозволено збирати:

  • 12 кг чорниці,
  • 15 кг ожини,
  • 20 кг журавлини,
  • по 30 кг білих грибів, лисичок,
  • 50 кг опеньок,
  • 10 кг трав’яних лікарських рослин, квітів, коріння збору.

Коли заготівля здійснюється у більших масштабах для комерційної діяльності, то збирачам необхідно мати лісовий квиток (спеціальний дозвіл). Крім того, заготівля має відбуватись в межах передбаченого ліміту та на відведених ділянках лісу.

Щоб отримати лісовий квиток, необхідно бути суб’єктом господарювання, що перебуває на податковому обліку за місцем здійснення заготівельної діяльності. Також потрібно сплачувати рентну плату за спеціальне використання лісових ресурсів за весь заявлений до заготівлі обсяг.

Для отримання лісового квитка заготівельники звертаються, із попередньо погодженою Рівненським обласним управлінням лісового і мисливського господарства заявкою, у вказане в ній лісове господарство, де заявка реєструється, а зазначені ліміти розподіляються по лісництвах.

Суб’єкти господарювання щоденно протягом сезону заготівлі звітують перед органами місцевого самоврядування про обсяги заготовлених лісових ресурсів і заготівельні ціни у розрізі видів цих ресурсів за попередній день по кожному заготівельному пункту, розташованому на території відповідної місцевої ради.

У разі встановлення фактів заготівлі лісової продукції для комерційної діяльності без спеціального дозволу (лісового квитка), на порушників складається протокол про адміністративне порушення, сума нанесених збитків визначається відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23.07.2008 № 665 «Про затвердження такс для обчислення шкоди, заподіяної лісу».     

Читайте також