Де покупатися на Рівненщині: перелік мальовничих і чистих водойм

Ілюстративне фото

Влітку мешканці Рівненщини шукають, де провести вікенд і врятуватися від пекельної спеки, яка посилюється до середини сезону, — тому віддають перевагу відпочинку біля водойм. На Рівненщині є чимало мальовничих місцин, де можна покупатися, влаштувати пікнік і де вода відповідає санітарно-гігієнічним нормам. Ми підготували для вас перелік таких водойм.

Базальтове озеро

Відома на Рівненщині туристича локація, що знаходиться у селі Базальтове, на Костопільщині. Водойма утворилась на місці кар`єру, за переказами, ще у 1903 році, коли копальня вичерпала свої ресурси. Тоді на дно копальні заклали динаміт, щоб вивільнити підземні води й затопити простір. На озері – два спуски до води, обидва досить круті, однак біля самої води є місце для того, щоб можна було вдосталь засмагнути на сонечку.

Хрінницьке водосховще

Хрінницьке водосховище на Дубенщині також має давню історію. Воно було створене у 1957 році для забезпечення роботи гідроелектростанції. Водойма популярна як серед відпочивальників, так і серед рибалок. Особливо розвинуте тут любительське рибальство. Поблизу водосховища є бази відпочинку, санаторій.

Ставок у Жобрині

Ще одна мальовнича місцина для відпочинку в селі Жобрин, біля якої розташований відомий в області санаторій "Червона калина". Неподалік знаходиться ще один санаторій – "Лісова пісня". Вхід на територію пляжної зони – платний. На території санаторію є два цілющі джерела з мінеральною водою.

Ставок у Козлині

Ще одна популярна місцевість серед відпочивальників на Рівненщині. Знаходиться у лісовій місцевості, у селі Козлин. Біля водойми є вдосталь місця, щоб влаштувати пікнік, пограти у спортивні ігри, позасмагати. На території є альтанки, щоправда, платні. Якщо відпочивати на закритій базі – доведеться заплатити, проте, можна покупатись і безкоштовно, адже за лісом є невелике озеро.

Голубе озеро

Голубе озеро, також відоме як Коплище або Каменаха, знаходиться за 4 кілометри від Клесова. Воно також утворилося на місці колишнього гранітного кар`єру. У середині 20 століття роботи припинились, а кар`єр затопило водою. Варто наголосити, що водойма досить глибока, але місцеві мешканці стверджують, що сама вода має цілющі властивості. 

Біле Озеро

Одне з найвідоміших на Рівненщині місць відпочинку, що знаходиться у селі Більча Воля, у Вараському районі. Це друге за величиною озеро в Рівненській області. Вода в озері настільки прозора, що можна роздивитися риб і водорості. У цій водоймі високий вміст гліцерину, і це робить її цілющою. Поблизу озера є низка туристичних баз, де можна зупинитися. 

Окрім перелічених водойм, є низка інших ставків, річок та озер, які також відкриті для відпочивальників. Це, зокрема:

  • річка Стир у селищі Зарічне;
  • пляж в Обарові;
  • річка Горинь у Хотині;
  • озеро в с. Забороль;
  • ставок у Старомильську, поблизу Здолбунова;
  • Чорне озеро у селі Бишляк Вараського району;
  • озеро Любенське, Вараський район;
  • озеро Стрільськ, Сарненщина;
  • Ставок у Бочаниці, неподалік від Гощі.

Читайте також