Декоративні рослини у саду, які є агресорами

Фото - відкриті джерела

Кожен, хто займається квітникарством, підбирає для свого саду не тільки екзотичні квіти, а й ті, які не вибагливі у догляді.  І часто такі квіти настільки швидко розростаються, що витісняють сусідів по клумбі, інформує Дендроферма.

З такими рослинами-агресорами треба бути дуже і дуже пильними. Але не варто від них відмовлятися. Їх можна «приручити».

Айстра багаторічна

Надзвичайно ефектний багаторічник, який звеселяє осінній сад рожевими, фіолетово-синіми, пурпурно-рожевими, білими квітами. Вона невибагливий в догляді і добре справляється з холодами, зимує без укриття і швидко розростається.
Щоб приборкати цей багаторічник, досить кожні 2-3 роки весною кущі ділити й пересаджувати.

Анафаліс перловий

Багаторічник з декоративним листям та суцвіттями з дрібними білими квітами прикрашає ділянку з липня по вересень. Щоб запобігти розростанню, можна його посадити у закопане старе відро без дна.

Вербейник монетчастий

Цей багаторічник славиться відмінною морозостійкістю й тривалим періодом цвітіння. Щоб коріння й втечі не розросталися, висадити його можна у центрі альпійської гірки між великим камінням або посадити у великі закопані горшки.

Райграс бульбоносний

Декоративний злак любить переповзати на інші ділянки. Тому райграс можна садити у великі контейнери, обмежувати територію бордюрною стрічкою, вкопавши її на глибину до 20 см.

Молочай кипарисовий

Молочай кипарисовий з його численними яскраво-жовтими квітами надзвичайно виразно виглядає весною. Завдяки довгому і розгалуженому кореневищі він швидко відвойовує великі території.

Дівочий виноград

Дівочий виноград допоможе затінити зону відпочинку, прикрасити паркан, стіни будівлі. Він надзвичайно гарний восени, коли його листя стає пурпурно-червоним. Розмножується виноград бічними пагонами. Зупинити його  зростання практично неможливо. Єдиний вихід, постійне обрізання зайвих і вкорінених пагонів. Якщо Ви не маєте такої можливості, то краще його зовсім не садити.

Маклея серцеподібна

Маклея серцеподібна - ще одна красуня не для всіх. Великі, різьблені, з філігранним краєм пластин і сірувато-зеленим забарвленням листям, прикрашені майже білими прожилками, здатні стати неповторним фоном для будь-якої декоративної композиції. Ця красуня виростає до 2 м заввишки, утворює потужні кущі, дивує текстурами, створює неповторні плями і фактично не знає собі рівних серед трав'янистих рослин з великим листям. Але при цьому маклея настільки агресивна, що здатна безжально витісняти розташовані поруч культури і буквально пригнічує навіть самі стійкі трав'янисті багаторічники.

Страусник звичайний

Зелень цієї папороті надзвичайно приваблива, ніжна і елегантна. Але страусник володіє потужним повзучим кореневищем, яке здатне розповзатися у різні сторони і пригнічувати інші рослини.

Сумах оленерогий (оцтове дерево)

Рівних сумахам великих рослин в саду знайти складно. Їхні перисті листки, пірамідки суцвіть і плодів виглядають надзвичайно ефектно. У нього, схильного постійно розростатися, є і ще одна цікава властивість. Для цього чагарника характерна унікальна здатність перетворювати будь-яку ранку на коренях на нову точку росту. Будь-яка спроба обрізати його кореневище, відрубати зайві частини чи просто відокремити пагони і кореневу поросль призведе тільки до того, що з кожної ранки цей деревний велетень випустить ще більшу кількість нових і дуже сильних пагонів.

Бамбук

Важко знайти більш агресивного і прекрасного садового мешканця, ніж бамбук. Чарівні, швидко зростаючі пагони, що видають шум і перестукування, за день здатні додавати кілька десятків сантиметрів. 

Досить швидко розростається горець зміїний, конвалія, живучка, що утворює щільні глянцеві «килими», пахизандра верхівкова, зеленчук, барвінок, копитняк європейський, горянки - всі вони у  змішаних посадках можуть створювати певні проблеми, а ось під деревами або у природних садах ці рослини будуть до речі. На квітнику таким рослинам потрібно ставити обмежувачі, наприклад, шифер або інший відповідний матеріал.

Рясний самосів дають маки, флокси, наперстянка, маргаритки, аквілегія, деревій, ліхвіс халцедонський, дербенник, герань, піретрум, дельфініум, люпин. Щоб уникнути загущення, необхідно зрізати суцвіття до дозрівання насіння або обережно зібрати насіння.

Перш ніж посадити якусь рослину, обов'язково потрібно дізнатися все про неї, щоб уникнути непотрібних проблем з озелененням ділянки та створення квітника.

Читайте також