День нетерплячок: у Рівному розповіли про особливості передчасно народжених діток

Сьогодні, 17 листопада, весь світ відзначає День передчасно народжених дітей, яких ще лагідно називають «нетерплячками». Це свято має на меті привернути увагу суспільства й влади до проблем, які виникають під час народження таких немовлят.

Недоношена дитина - це такий же малюк, як і інші. Вона відрізняється від інших лише недорозвиненими функціями організму, які мали б доформуватися у лоні матері. Як правило, у таких дітей окремі частини тіла відстають у розмірах і розвитку. Власне, це пояснюється тим, що дитинка народилася не через необхідних 9 місяців, а раніше. Через це формування окремих органів і систем було незавершене. Так, наприклад, череп має округлу або яйцеподібну форму і тільки перед кінцем терміну вагітності він формується остаточно. А кількість підшкірного жиру – мінімальна. 

На жаль, з кожним роком народжується все більше недоношених дітей. На це впливає і екологія, і здоров`я матері, і розвиток плоду. Зокрема, у Рівному щороку близько 7-8% - це передчасні пологи. Втім, виходжування «нетерплячок», за словами лікарів, - це боротьба батьків чи не на все життя, аби їх поставити на ноги та ввести в соціум.Але це цілком можливо. Ба більше, усі ці дітки можуть жити абсолютно нормально.

Як зазначає завідувач відділення інтенсивної терапії новонароджених Рівненського обласного Перинатального центру Оксана Новікова, з кожним роком кількість недоношених дітей зростає. Відтак, в Україні вже навіть прийнятий Закон про реєстрацію дітей із вагою від 500 грамів.

«Є діти від одного до двох кілограмів. Кількість маловагових дітей зростає з кожним роком. Якщо раніше вони рахувалися викиднями, то зараз - це є діти, до яких ми відносимося як до повноцінних членів суспільства. Ми їх виходжуємо, надаємо відповідну кваліфіковану допомогу», - каже Оксана Новікова.

Спеціалісти, які працюють із «нетерплячками», постійно підвищують свою кваліфікацію шляхом обміну досвідом не тільки з українськими, але й із зарубіжними фахівцями.

У Перинатальному центрі Рівного є відділення інтенсивної терапії новонароджених і відділення недоношених немовлят. Діти, які народилися із великими проблемами, - незрілі, не можуть дихати, смоктати. Саме тому для таких діток забезпечується особливий догляд.

«Ми маємо спеціально навчений персонал - лікарів та медсестер. У нас відділення має 9 ліжкомісць, і на усіх 9 дітей є 4 медсестри. Вони постійно доглядають за ними. Адже для них треба спеціальний догляд. Не стільки за дитиною, як за катетерами та апаратурою, котрі підтримують життя дитинки», - додала завідувач відділення інтенсивної терапії новонароджених.

Фото - Голосно

Батьки недоношених діток стикаються із рядом серйозних проблем. Одна з них – це фінанси. За словами лікарів, нині один день догляду та лікування недоношеної дитини обходиться у 4-5 тисяч гривень. Як розповіла порталу «РівнеМедіа» волонтерка із досвідом допомоги сім’ям таких діток Наталя Виногродська, ймовірність того, що влада допоможе – мінімальна.

«Шансів того, що влада допоможе – дуже мало. Це якщо батьки мають змогу іти «оббивати пороги» міської чи обласної ради та звертатися до журналістів, то це ще хоч якось можливо. Але якщо немає зв’язків – ніхто палець об палець не вдарить», - додала вона.

Та проблема з коштами здається не такою болючою поруч із проблемою браку необхідних у таких ситуаціях медикаментів. За словами волонтерки, знайти їх сьогодні можна тільки на «чорному» ринку. Відтак, купуючи препарати, батьки йдуть на серйозний ризик.Втім, для того, аби забезпечити ефективне лікування, потрібні не лише ліки, але й підтримка.

«Батькам дуже складно дивитися на свою крихітку, як вона бореться за своє життя. Потрібна підтримка волонтерів, медичного персоналу і психологів», - зазначила Наталя Виногродська.

Варто зазначити, що велика відповідальність за таких діток лежить і на лікарях разом з усім медичним персоналом – у їх ставленні до недоношених діток і їх батьків.

Декілька років тому спільними зусиллями медиків і волонтерів уперше в Рівненській області виходили дівчинку, яка народилася на 25-му тижні вагітності. Вага Катрусі була 760 грам. Це була найперша недоношена дитинка, якій на другому тижні зробили операцію - і вона вижила.

Та Катруся така не одна. Поспілкувавшись із мамою Данилка, який народився із вагою 1070 г, ми переконалися, що діти, які народилися передчасно, уже через декілька років повністю зрівнюються у розвитку з іншими дітками і нічим не відрізняються від інших.

«Данилку вже 3,5 роки. Він ходить у садочок. Коли Данилку виповнився рік, то ми вже тоді не бачили ніякої різниці між ним і іншими дітками. Йому навіть давали 1,5 роки в той момент, коли йому був тільки рочок. Хоча говорять, що такі дітки вирівнюються у два-три роки - ми це зробили раніше. Наразі, дякувати лікарям і медичному персоналу, ми не маємо проблем», - розповіла мама Данилка - Ярослава.

До слова, сьогодні з нагоди Дня передчасно народжених дітей у Рівному організовують ряд заходів. Зокрема, ще з 2011 року в Рівненському обласному Перинатальному центрі святкують Свято малюка.

«Сьогодні в нас відбулося свято, на яке ми запросили діток, які передчасно у нас народилися. Ми щороку хочемо побачити, як вони ростуть, хочемо почути батьків, із якими проблемами надалі вони стикаються. Адже є проблеми у цих дітей, і вони не закінчується Перинатальним центром», - розповіла завідувач відділення інтенсивної терапії новонароджених Оксана Новікова.

Окрім того, в Рівненському академічному обласному театрі ляльок проводять сьогодні також пройшло щорічне "Свято малюка». На святкування прийшли ті дітки, які перебували на виходжуванні у відділенні недоношених новонароджених дітей Рівненської обласної дитячої лікарні.

«На Рівненщині майже кожна 10 дитина є передчасно народженою. Ці дітки часто приходять у світ з екстримально низькою вагою тіла і мають масу проблем. Та попри усе це, є багато позитивних моментів, тому що 80-90% цих діток виживають і приносять радість та любов своїй родині. Кожна дитина має право на життя, з якою б вагою вона не народилася. Наголошу, що ці дітки не мають ніяких вад з народження, вони лише входять в групу ризику захворювань нервової, кровотворної чи серцево-судинної систем. Але вся ця малеча виростає і наздоганяє своїх однолітків. Вони не відрізняються від інших, - зазначила завідувач відділення неонатології №2 Рівненської обласної дитячої лікарні Катерина Макарчук. 

Відтак, виховуючи «нетерплячку», варто знати декілька основних правил:
• вигодовувати грудним молоком;
• дотримуватися санітарно-гігієнічного режиму;
• правильно купати;
• не дозволяти дитині переохолоджуватися;
• застосовувати спеціальний масаж;
• скласти режим прогулянок.

Варто наголосити і на тому, що передчасно народжених діток потрібно постійно обстежувати та консультуватися із лікарями. У такому разі Ви можете уникнути додаткових проблем і проконтролювати здоров’я малюка.

Втім, варто пам’ятати, що недоношена дитина – це не вирок, а усього лише особливість. І тільки завдяки любові і теплу рідних малята швидко стають на ноги та адаптовуються у суспільстві.

Олеся БОРОВЕЦЬ
 

Читайте також