День святої Варвари: традиції, звичаї, заборони та народні прикмети

За народним календарем, 17 грудня – День святої Варвари. Цього дня намагалися не працювати. Дозволялося лише шити і вишивати. Вірили, що у вироби, виготовлені 17 грудня, впліталися божественні частинки.

Святій Варварі молилися переважно жінки, щоб вона захистила їхніх дітей від хвороб, а самих жінок – від несправедливості з боку чоловіків і свекрухи.

17 грудня – традиції, звичаї та обряди дня

У наших пращурів існувало повір’я, що з дня Варвари Дід Мороз по землі починає гуляти, і від його подихів все навколо покривається інеєм. Тому народ без особливої потреби на вулицю не виходив, щоб не замерзнути.

Жінки в будинках порядок наводили, прали, їсти готували. А ось ткати або прясти на Варвару заборонялося, хто не слухався, того могло веретено заколоти.

З 17 грудня починалася підготовка до зимових свят (Різдва, святок та Хрещення). Дівчата з цього дня бралися за ворожіння. В саду нарізали гілочок з вишні і ставили їх у посудину з водою.

Якщо до Різдва на гілках починали пробиватися листочки, значить, в майбутньому році всі бажання і мрії здійсняться, а незаміжнім дівчатам це обіцяло весілля.

День Варвари вважався бабиним (жіночим) святом. Вранці 17 грудня представниці прекрасної статі йшли на церковну службу, де ставили свічки біля образу великомучениці і зверталися до неї зі своїми проханнями.

Народні прикмети на 17 грудня

  • Якщо за вікном мороз, то холодна погода триватиме ще довго.
  • Зоряне небо – до холодів, тьмяне – до відлиги.
  • Дим з труби вгору йде – до морозу, стелиться по землі – до потепління.
  • Червоний захід – до ясної погоди.
  • Хмарна погода віщує сніг.
  • Якщо на вулиці тепло, то буде хороший урожай льону.
  • Якщо погода ясна і безхмарна, то очікуються морози.

17 грудня – що можна і чого не можна робити

Багатьох хвилює питання: чи можна прибирати у цей день? На Варвару можна мити посуд, готувати і прибирати. Але з цієї дати вводилася заборона на жіночі роботи (ткацтво та прядіння). Дозволялося тільки на Варвару в’язати і вишивати.

На Варвару бажано відвідати церкву і помолитися святій. Якщо такої можливості немає, то можна помолитися і вдома. Намагайтеся 17 грудня ні з ким не сваритися і не лихословити.

Бажати комусь зла і хвороб у цей день ні в якому разі не можна, інакше можна притягнути нещастя у власний будинок.

Джерело

Читайте також