Депутат Рівнеради хоче встановити на вулиці Бандери окремі смітники для харчових відходів

фото ілюстративне

Депутат Рівненської міської ради сьомого скликання Святослав Євтушенко, який колись був директором фірми "Санком", що займалася вивезенням сміття у Рівному, хоче встановити у Рівному за кошти Громадського бюджету сміттєві контейнери для окремого збирання органічних харчових відходів. Саме такий проект він написав і подав до розгляду.

Депутат пропонує експериментально встановити 8 таких смітників на контейнерних майданчиках по вулиці Степана Бандери біля багатоквартирних будинків №46, 48, 50 і 52, адже саме мешканці цих будинків зверталися до Святослава Євтушенка як до депутата міськради з таким проханням.

Автор проекту пояснює, що в літньо-осінній період, у сезон кавунів, помідорів тощо, рівняни часто нарікали на протікання автомобілів-сміттєвозів і неприємний запах від рідини, що залишається на асфальті внаслідок цього. Відтак, вирішити цю проблему, на думку міського обранця, можна лише шляхом запровадження окремого збору харчових відходів, які вивозитимуть в контейнерах. Окрім того, заселеність цієї частини вулиці (велика кількість багатоквартирних будинків близько розміщені один біля одного) дозволить заощадити кошти на собівартості послуги та проаналізувати ефективність такого способу збирання відходів. Таким чином, на думку автора проекту, можна буде зробити висновки з досвіду, аби в подальшому вдосконалити механізм роботи і запровадити окремий збір харчових відходів по всьому місту.

Також Святослав Євтушенко обгрунтовує свою ідею і іншими перевагами:

"Поблизу Рівного діє сміттєпереробний завод з виготовлення FDF для цементної промисловості. Наявність залишків харчових продуктів у кінцевому матеріалі знижує якість самого матеріалу і, як наслідок, вимагає додаткових заходів для підсушування. Це несе за собою додаткове використання енергоресурсів та спричиняє токсичний викид газів в атмосферу. Тому харчові відходи необхідно відокремлювати від побутових на стадії збирання, що дозволить підвищити якість переробленої продукції", - запевняє депутат.

До слова, бюджет цього проекту становить згідно з кошторисом 394 тисячі 426 грн. Якщо він пройде попередній розгляд комісією, то вже з середини вересня за нього можна буде віддати свій голос під час голосування.