Депутати Рівненського району обурені рішенням депутатів Рівненської міської ради та вимагають від прокуратури його скасувати

Депутати Рівненської районної ради обурені рішенням Рівненської міської ради щодо платних освітніх та медичних послуг для мешканців навколишніх громад та вимагать його скасувати. Відповідне звернення до депутатів Рівнеради та Рівненської місцевої прокуратури вони прийняли днями під час засідання позачергової сесії районної ради.

У тексті звернення йдеться про те, що відповідне рішення Рівненської міської ради є ганебним, адже порушує права громадян на доступну та безоплатну освіту, визначені Конституцією України та Законом України «Про загальну середню освіту», а тому вимагають вжити вичерпних заходів щодо скасування цього рішення.

Нагадаємо, що днями депутати Рівненської міської ради проголосували за проект рішення «Про взаємовідносини з об’єднаними територіальними громадами та іншими органами місцевого самоврядування у сфері надання послуг», де затвердили суму витрат на одного одержувача послуг у сфері освіти, охорони здоров’я, культури, фізичної культури і спорту. Про це "РівнеМедіа" вже повідомляв раніше.

У рішенні йдеться про те, що послуги у сфері освіти, охорони здоров’я, культури, фізичної культури і спорту надаються закладами міста Рівного безкоштовно для громадян, які не зареєстровані у місті Рівному чи проживають за межами міста Рівного, лише за наявності відповідної угоди про здійснення міжбюджетних трансфертів між Рівненською міською радою та відповідною об’єднаною територіальною громадою чи іншим відповідним органом місцевого самоврядування. Тобто якщо між Рівненською міською радою та об’єднаною територіальною громадою чи іншим органом місцевого самоврядування, які хочуть користуватися послугами в міських закладах Рівного, не буде підписано відповідний договір про міжбюджетні відносини, то мешканці цієї громади не зможуть отримати ці послуги у Рівному безкоштовно і за них їм доведеться платити з власного гаманця. В разі підписання такого договору кожна ОТГ буде перераховувати гроші за кожного свого мешканця, який цими послугами скористається, а з навколишніми ОТГ будуть укладені договори про компенсацію місту витрат на обслуговування жителів відповідної громади.

Згідно з рішенням депутатів Рівнеради,навчання немісцевої дитини у школах Рівного обходитиметься її батькам щомісяця у 1240 гривень, а у дитячих садочках – у 1623 гривні.

Читайте також