Державним службовцям Рівненщини перерахують пенсії?

Фото - Експрес - онлайн

На сайті Рівненської обласної ради зареєстровано рішення про звернення до Рівненської обласної ради до Президента України Порошенка П.О., Голови Верховної Ради України Парубія А.В. та Прем`єр-міністра України Гройсмана В.Б. щодо законодавчого врегулювання перерахунку пенсій, які були призначені до 1 травня 2016 року відповідно до Закону України «Про Державну службу». За нього депутати мають проголосувати вже на найближчій сесії - 27 липня. 

У зверненні зазначають, що останній раз перерахунок пенсій державним службовцям проведено у лютому 2008 року, а з 01 травня 2016 пенсіонери-державні службовці позбавлені права на перерахунок пенсій, призначених згідно з Законом України «Про державну службу» від 16.12.1993 № 3723-ХІІ, у зв’язку з набранням чинності Законом України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII та втратою чинності положень Закону України «Про державну службу» від 16.12.1993 № 3723-ХІІ. Також зазначають, що близько тисяча пенсіонерів з числа державних службовців, яким було призначено пенсію за Законом України «Про державну службу», переведено на пенсію на загальних підставах. При цьому розмір їх пенсій збільшився на незначну суму. Також у тексті звернення йдеться:

Невідкладність внесення змін щодо перерахунку пенсій державним службовцям обумовлена й тим, що статус державного службовця, гідність їхньої професії та відповідальність, яку вони беруть на себе, має відповідати належному рівню соціального забезпечення в старості, який в свою чергу має захистити працюючих державних службовців від дії стимулів, через які можна впливати на управлінські рішення.

З огляду на викладене, з метою зняття соціальної напруги серед пенсіонерів-державних службовців просимо ініціювати питання щодо внесення змін до статті 90 Закону України від 10.12.2015 № 889-VII «Про державну службу» щодо відновлення права на перерахунок пенсій особам, яким пенсію призначено відповідно до Закону України «Про державну службу» від 16.12.1993 № 3723-ХІІ на підставах, які діяли на час виходу особи на пенсію, в тому числі й у разі підвищення розміру заробітної плати працюючими державним службовцям за посадою, з якої була призначена пенсія, а саме: частину першу статті 90 доповнити абзацом другим та третім наступного змісту: «За особами, яким призначено пенсію до набуття чинності Закону України від 10 грудня 2015 року № 889-VIII «Про державну службу» на підставі Закону України від 16 грудня 1993 року № 3723-ХІІ «Про державну службу», зберігається право на перерахунок пенсії на підставах, які діяли на час виходу особи на пенсію, в тому числі й у разі підвищення розміру заробітної плати працюючим державним службовцям за посадою, з якої була призначена пенсія. Перерахунок пенсій здійснюється виходячи із сум заробітної плати, на які нараховуються страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування працюючого державного службовця відповідної посади та рангу на момент виникнення права на перерахунок пенсії. Умови та порядок перерахунку призначених пенсій державним службовцям визначаються Кабінетом Міністрів України».

Крім того, вважаємо за доцільне прийняти відповідні рішення щодо відновлення Міністерством соціальної політики України разом з Пенсійним фондом України форми довідок про заробітну плату, що подаються для перерахунку пенсій непрацюючим державним службовцям.

Звернення буде направлено тільки за умови, що більшість депутатів за нього проголосує. 

Читайте також