Держбюджет-2019. Уряд Гройсмана виділив кошти на оборону,соціальний захист, економічний розвиток та продовження реформ

Сегодня

Державний бюджет наступного року сформований урядом таким чином, щоб максимально забезпечити зростання якості життя українців, а також стимулювати економіку задля розбудови України. Мільярди гривень будуть спрямовані на підвищення зарплат і пенсій, на соціальні виплати, на реформування медицини, розвиток аграрної галузі та оборону країни.

"Бюджет - це реальні доходи, видатки, реальні зарплати і реальні проекти. Ми запровадили системність програм, які започаткували недавно. Мова і про підтримку війська, і дороги. Із березня відбуватиметься системне підвищення пенсій. Важкі завдання не вирішуються миттєво. Потрібно продовжити всі програми, які ми закладали як основу розбудови країни", - говорить Прем’єр-Міністр України Володимир Гройсман.

Зростання якості життя

Передусім, варто зазначити, що мінімальна заробітна плата наступного року зросте до 4200 гривень. Уперше за всі роки пенсії будуть автоматично проіндексовані в залежності від рівня інфляції. У середньому після перерахунку пенсії збільшаться орієнтовно на 15-20%. Із січня військовослужбовці отримуватимуть більші пенсії в середньому на 738 грн.

"У Державному бюджеті на 2019 рік передбачене підвищення мінімальної заробітної плати приблизно до 4200 гривень. Як ми і обіцяли, ми робимо ще один крок вперед у системі оплати праці. Для понад 10 мільйонів громадян з 1 березня 2019 року відбудеться осучаснення пенсій. Виплати зростуть приблизно на 12-17%. І це буде відбуватися вже щороку. Уже другий рік поспіль будуть перераховуватися пенсії військовим пенсіонерам, а це понад півмільйона наших співгромадян", - наголошує віце-прем’єр-міністр Павло Розенко.

Прожитковий мінімум також збільшиться. Для працездатних осіб з 1 липня 2019 року він складе 1936 гривень, з 1 грудня - 2027 гривень. Завдяки цьому буде підвищено соціальні виплати.

Із наступного року реалізовуватиметься процес монетизації субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. Тобто ті, кому призначені субсидії одержуватимуть "живі гроші", а не якесь незрозуміле для багатьох заниження платежів на розмір держдопомоги.

"Запланована загальна цифра на субсидії - 58 мільярдів гривень, з яких 55 мільярдів - на стандартну програму субсидій... Стандартна програма буде фінансуватись у повному обсязі, щоб забезпечити субсидії для всіх, хто на них має право. Друга програма розпочнеться у пілотному режимі, і до кінця року перейдемо на повну монетизацію", -заявила міністр фінансів Оксана Маркарова.

Також бюджет наступного року передбачає і витрати на “пакунки малюка”, які з вересня цього року одержують молоді сім’ї при народженні дитини. Вартість такого пакунка, у якому містяться необхідні малюкам речі.

Будівництво доріг у пріоритеті

Наступного року уряд буде продовжувати процес ремонту і будівництва доріг по всій країні. На цю статтю витрат передбачено 55,6 млрд грн - якщо порівнювати із 2018 роком, то приріст складає 7,9 млрд грн.

Розмір Дорожнього фонду наступного року збільшується до 50,4 млрд гривень. Більше третини цих коштів будуть спрямовані в якості субвенції на будівництво та ремонти місцевих доріг.

"У 2016 році я оголосив, що будемо будувати дороги. І почали з того, що поставили на ноги систему «Укравтодору», напрацювали стратегію-2018-2022 про поєднання обласних центрів якісними шляхами. Реалізація стратегії, цільове акумулювання ресурсу врешті-решт впливатиме на розвиток усієї економіки через покращення інфраструктури, якості життя", - зазначив голова Уряду Володимир Гройсман.

Більше коштів для об’єднаних громад

Наступного року процес децентралізації не лише продовжиться, а й одержить підсилення у вигляді збільшення фінансування. Зокрема у 2019 році буде збільшена допомога у фінансуванні місцевих інфраструктурних проектів. Бюджет Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) збільшено до 7,7 млрд грн. Також збільшено й розмір субвенції на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад.

Уряд продовжить сприяти і фінансовому зміцненню територіальних громад. У регіонах також можуть розраховувати на підтримку регіональних інвестиційних проектів у вигляді 12,8 млрд грн.

Читайте також