Децентралізація у дії: консультанти переконували селян Рівненщини об’єднуватися у громади

У селі Балаховичі Володимирецького району об’єднуватися у громаду люди не поспішають. Фахівцям з питань децентралізації, люди розповіли – що досі не визначилися з ким хочуть планувати спільне майбутнє. Кажуть, душа лежить до Рафалівської селищної ради, та й мають багато спільного. Однак, за перспективним планом, до громади має увійти 5 сільських рад, та у такому форматі – не всі сусіди бажають утворювати ОТГ.

Консультанти Проекту Пульс Рівненського РВ Асоціації міст України, в рамках роботи інформаційного пункту децентралізації розповіли активу села про основні цілі реформи. Консультант з бюджетних питань Людмила Кушнер розповіла про повноваження на місцях, які отримує громада в умовах реформи. Зазначила, як утримувати ФАПи та амбулаторії, музичні школи та дошкільні заклади.

Експерти переконані – успіху здобувають активні громади, які не бояться ризикувати. Тому розповіли про успішні громади Рівненщини, які першими стали на шлях реформ.

Консультант з правових питань Василь Курилас нагадав процедуру об’єднання громад, та запропонував людям ще раз обговорити усі можливі варіанти, лише потім вирішити, з ким утворити громаду.

 

Читайте також