Діалог з лідерами громад: у Рівному відбулась децентралізаційна платформа

Бюджет 2019-2020, законодавчі ініціативи децентралізації та адміністративної  реформи обговорили у Рівному під час регіональної платформи.

Захід організовано в рамках Проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID.  До роботи долучилися керівники області, міські та селищні голови, очільники громад, народні депутати, експерти та громадські активісти.

«Ми продовжуємо шукати нові точки дотику з новообраними народними депутатами. Сьогодні ви почуєте голос міст та громад. Це нова сходинка в майбутньому розвитку місцевого самоврядування», - зазначила виконавча директорка Рівненського РВ АМУ Тетяна Грещук  під час відкриття заходу.

Як розповіли фахівці облдержадміністрації, нині основним джерелом доходів ОТГ залишається податок на доходи фізичних осіб, хоча є такі громади (Привільненська, Шпанівська, Корнинська, Малолюбашанська), що найбільше мають прибутки від акцизного податку з пального. Разом з тим, лише чотири ОТГ із 46 є бездотаційними - Вараська, Клесівська, Клеванська та Крупецька.

Саме тому за словами очільника ОДА Віталія Коваля, нині настав час громадам вчитися самостійно заробляти гроші та шукати резерви на місцях, адже 2020 рік стане перехідним. «Питання субвенцій, дотацій мають відійти на останній план. ПДФО просто так не народжується, він там, де є робочі місця. Зараз весь світ живе за рахунок податку на землю та нерухомість. Тому шукайте інвесторів та формуйте якісні команди», - наголосив Віталій Коваль.

Думку щодо фінансової самостійності громад підтримали народні депутати. Зокрема, Олександр Ковальчук наголосив, що громади мають розвиватися і вміти залучати кошти на свої території. «Є громади, яким важко буде вижити без акцизу. Є природні ресурси, їх потрібно навчитися використовувати з користю, продуктивно».

Під час дискусії міські голови озвучили ряд проблемних питань. Зокрема, йшлося про надання статусу об’єднаних громад районним центрам (для умов приєднання), про відсутність комунікації з фіскальними органами, щодо оформлення документів у земельних питаннях. 

За результатами роботи Регіональної платформи було прийнято звернення до народних депутатів від Рівненщини щодо: компенсації різниці в тарифах, податкового регулювання в частині наповнення місцевих бюджетів, відтермінування (через недостатнє державне фінансування) або скасування Постанови КМУ щодо підвищення оплати праці педагогічних працівників закладів освіти, позашкільних закладів та спортивних шкіл, врегулювання оплати гарантованих державою пільг, збереження мережі поштових відділень та інші питання.

Присутні депутати ознайомилися з текстом звернення від органів  місцевого самоврядування та обіцяли консолідовано попрацювати у фракції з усіма пропозиціями.

Пресслужба Рівненської ОДА

Читайте також