Дідусь, з вини якого підірвалось двоє онуків, 11 років перебуватиме за ґратами

У Рівному апеляційний суд залишив без змін вирок 61-річному жителю селища Смига Миколі Середюку, від 6 липня та відхилив скаргу прокурора у збільшенні строку покарання до 15 років, та представника потерпілих, які просили пом'якшити покарання. 

Нагадаємо, ця трагедія сталась у липні 2019 року. 11-річна дівчинка та 13-річний хлопчик прийшли до діда та бабусі в гості. На той момент нікого з дорослих вдома не було. Діти у відкрили сейф у майстерні діда та знайшли там коробки, які зовні не викликали жодної небезпеки. Коли хлопчик відкрив одну із них, то стався вибух. Як з'ясувалось, всередині коробки був вибуховий пристрій. Діти загинули на місці. 

Згодом під час обшуку у Миколи Середюка знайшли близько тисячі вибухонебезпечних предметів. Відомо, що чоловік уже двічі притягувався до кримінальної відповідальності за незаконне поводження зі зброєю. Чоловік мав хобі. Постійно збирав різноманітне залізяччя на покинутому полігоні та зносив усе додому. А після того як його пограбували, розставив пастки від злодіїв, на одну з яких і натрапили діти. 

Після завершення досудового розслідування рідні обвинуваченого змінили свою думку стосовно покарання та та просили пом'якшити покарання. Мовляв, чоловік намагався обмежити доступ до сейфу та до кінця не усвідомлював, наскільки небезпечним є його заняття дя оточуючих. 

Водночас обвинувачений стверджував, що пастки могли вибухнути тільки після підпалу та що не мав таких складників для вибухонебезпечних предметів. Мовляв, внук і сам збирав залишки снарядів на полігоні та міг принести небезпечний пристрій додому. 

Натомість прокурор просив призначити покарання у виглід позбавлення волі на 15 років. Однак, колегія суддів все ж відхилила обидві скарги та залишила вирок без змін. 

 

За матеріалами прес-служби Рівненського апеляційного суду 

 

 

 

Читайте також