Діти та COVID-19: скільки інфіковано та як перебігає хвороба?

Фото - ВВС

Нову коронавірусну інфекцію станом на 2 квітня в Україні підтверджено у 57 дітей. Про це повідомляє Центр громадського здоров’я України.

Серед дорослих зафіксовано 747 випадків інфікування. Найбільша частка захворілих серед осіб від 30 до 60 років – 60,7%.

"Через нез'ясовані поки для нас причини діти або не підхоплюють цю інфекцію, або захворювання минає в більш м'якій формі", - говорить професор, вчений-вірусолог з Університету Редінга Іен Джонс.

Як повідомляє BBC, це може означати, що діти хворіють у м'якій формі, іноді симптоми можуть майже не проявлятися. В таких випадках батьки, як правило, не приводять дітей до лікаря.

З цією версією погоджується і лекторка Університетського коледжу Лондона Наталі Макдермотт.

"Імунна система дітей у віці до п'яти років і підлітків, як правило, дуже добре підготовлена ??до боротьби з вірусами. Вони можуть заразитися, але захворювання у них буде у м'якій формі, або це може бути взагалі безсимптомний перебіг хвороби", - каже Наталі Макдермотт.

Хоча підтверджених випадків захворювання коронавірусом серед дітей небагато, експерти підкреслюють, що говорити про наявність у дітей особливого імунітету проти коронавірусу не можна.

Більш вірогідним поясненням низької захворюваності коронавірусом серед дітей може бути наступний факт: найбільш часті ускладнення хвороби (наприклад, вітрянка) небезпечніші для дорослих, ніж для дітей. Дорослі переносять ці ускладнення у важчій формі.

"Це більш правдоподібне пояснення, ніж те, що у дітей є особливий імунітет проти коронавірусу", - говорить експерт з інфекційних захворювань в Університеті Кардіффа Ендрю Фріман.

Імунна система дорослих, у яких є будь-які хронічні захворювання, гірше справляється з вірусом. Діабет або захворювання серцево-судинної системи призводять до ускладненого перебігу захворювання і до тяжчих ускладнень.

"Пневмонія (одне з найбільш частих ускладнень коронавірусу) зазвичай спостерігається у пацієнтів з ослабленою імунною системою. Те ж саме відбувається і під час захворювання на грип та інші гострі респіраторні вірусні інфекції", - пояснює Ян Джонс.

Як з'ясувалося, приблизно у половини пацієнтів в лікарні в Ухані, у яких діагностували коронавірус, є хронічні захворювання.

Наразі наймолодшим пацієнтом, хворим на коронавірус, є 5-місячне немовля у США.

 

 

Читайте також