Дитсадки без черг та перенаповненості: чи компенсовуватимуть батькам Рівного кошти за навчання дітей у приватних садочках

Приватний садок у Рівному

Давно відомо, що в місті Рівному катастрофічно не вистачає місць у дитячих садочках. За даними міського управління освіти, черги у садки останнім часом скоротилися, проте все ще є. Так, станом на сьогодні у Рівному на 100 місць у садку претендує 124 дитини. Впродовж останніх декількох років у місті не відкрито жодного нового комунального дитячого садочка. В цей же час міська влада щоразу чухає потилицю, коли рівняни вкотре піднімають питання браку місць у дитячих садках. І це при тому, що групи в усіх дошкільних закладах міста є значно переповненими – при максимально дозволеній згідно з нормами кількості у 20 дітей, групу відвідує подекуди і 30-35 дітей. І попри те, що черги у садочках існують щороку, міська влада Рівного так і не змогла досі нічого придумати, як вирішити і врегулювати це питання.

Чого лише варта ситуація з довгобудом – будівництвом довгоочікуваного багатьма батьками дитячого садка на вул. Коновальця. Впродовж вже кількох років активні мами витратили купу часу і власних нервів не лише, аби зрушити це питання з місця, але й навіть «вибили» на будівництво майже 22 млн грн з Держбюджету за кошти ДФРР. У цьому питанні активістки не лише не отримали від міста жодної підтримки, наші чинуші навіть не поспішають скеровувати цю суму на будівництво, яка, до слова, вже надійшла в місто. Активісти б’ють на сполох, адже освоїти ці кошти необхідно до кінця року, аби їх не вирішили перенаправити на якийсь інший проект.

Втім, у Рівненській міській раді втішили, що невдовзі в місті Рівному має з’явитися три нові комунальні заклади дошкільної освіти. Один з них планують відкрити вже на початку грудня. Це – садочок №17 «Вишенька», що на вулиці Соборній, 460 в мікрорайоні «Ювілейний». Його відкриття переносять вже рік, проте зараз обіцяють, що він урочисто відкриє свої двері вже за місяць.

Ще один садочок має з’явитися на вулиці Дубенській, 71а. Проектно-кошторисна документація цього проекту вже проходить експертизу. Якщо її затвердять, то садочок почнуть відбудовувати вже наступного року, обіцяють в міській раді.

Третій садочок, про який говорить керівництво міста, давно працює, проте він комунальним не був, а належав до підданства Національної поліції. Йдеться про садок №6 «Чебурашка» на вул.Словацького, 6, який називають «міліцейським». Тепер Нацполіція хоче віддати цей заклад в комунальну власність міста, а місто, власне, і не проти.

Фактично, поява цих трьох закладів дошкільної освіти у власності міста по суті не вирішує наразі проблем з чергою в садочках, адже один наступного року, ймовірно, лише почнуть будувати, інший як працював, так і працює, його відвідують дітки, у нього зміниться лише власник, а щодо третього, який відкриють у грудні, то черга на нього стоїть вже два роки, а батьки діток чекають, аби нарешті віддати туди свою малечу.

У серпні цього року у Рівному відкрився перший ліцензований приватний дитячий садочок «Babyland», що знаходиться на території ЖК «На Щасливому». На його відкритті було багато перших осіб як міста, так і області. Це – дуже сучасна, яскрава будівля, приміщення якої продумане до найменших дрібниць, аби діткам там було комфортно. Садочок, окрім всього, має корекційне спрямування та має свого логопеда. Втім, оскільки заклад є приватним, адже побуваний за кошти забудовника ЖК «На Щасливому» Романа Куриса без жодної фінансової допомоги з боку влади, то і вартість навчання в ньому для дитини є платним, аби він окуповувався.

Батьки, які відвідували цей заклад, в захваті від нього і залюбки б водили туди своїх дітей, проте для багатьох ціна питання є непосильною. Кажуть, якби вартість була хоча б трохи меншою, то вони обрали б саме цей садок для своєї дитини.

З огляду на це директор цього садка Ірина Петрик-Щокова разом з батьками підготували і зареєстрували петицію на сайті Рівненської міської ради з пропозицією розробити для міста "Програму надання фінансової підтримки закладам дошкільної освіти м. Рівного приватної форми власності на 2020- 2024 роки".

- У петиції ми пропонуємо на 2020-2024 роки впровадити програму надання фінансової підтримки приватним закладам дошкільної освіти міста. В нас є багато дітей в місті, які не охоплені дошкільною освітою через відсутність місць. Петиція написана на прохання батьків, які до нас приходили. Ми дуже часто чули слова: «Боже, як у вас гарно, ми б хотіли водити сюди свою дитину, але ми не в змозі фінансово це потягнути, на жаль». Відомо, що будь-які приватні заклади є повністю на самоокупності. Від заробітної плати до комунальних витрат – це повністю робиться за кошти від батьків, які надходять на рахунок закладу. За ці гроші повністю окуповується заклад – його існування і його робота. Батьки часто розповідають, що їх загалом влаштовує комунальний садочок, куди ходить їхня дитина, але їх не влаштовує те, що група переповнена, в ній, наприклад, 30 дітей, а від цього їхня дитина часто хворіє. Тому вони хотіли б, щоб в групі було менше дітей. Тому, коли ми писали цю петицію, ми враховували той аспект, що якщо, наприклад, ця програма запрацює, то ті, хто має можливість трішки більше оплатити і матимуть підтримку з боку нашої міської влади, вони зможуть піти з комунальних закладів і вибрати на свої кошти і свої можливості приватний заклад, а в цей момент і в комунальних закладах звільняться місця для тих, хто взагалі нікуди не може попасти, - пояснює директорка приватного садочка «Babyland» Ірина Петрик-Щокова.

Суть пропозиції полягає в тому, щоб місто компенсовувало батькам дітей, які відвідують приватний садок, кошти в тому розмірі, скільки б місто витратило на відвідування цією дитиною комунального садочка. За підрахунками, на перебування однієї дитини у комунальному закладі дошкільної освіти з міського бюджету йде приблизно від 20 до 60 тисяч гривень на рік. Авторка петиції каже, що такий механізм вже успішно працює у Києві та Львові.

- Я вивчала досвід Києва, і там з вересня вже працюють за принципом «гроші ходять за дитиною». Укладається тристоронній договір між приватним закладом, батьками і міською радою. А далі місто компенсовує батькам вартість перебування дитини в комунальному садочку, яке місто виділяє на одну дитину. Решту суми батьки покривають самостійно, - пояснює Ірина Петрик-Щокова.

Також авторка петиції пояснює, що насправді така програма фінансової підтримки приватних закладів освіти не має на увазі фінансову допомогу самому закладу чи повернення батькам коштів за навчання дітей. Йдеться про багато плюсів, які отримає і місто, і батьки, і діти. Так, це допоможе розвантажити комунальні садочки, зменшити кількість дітей у їхніх групах, дати батькам можливості вибору закладу для своєї дитини, а також вирішити питання з чергами у садки.

- Програма, яку ми пропонуємо у петиції, в першу чергу, дозволить розвантажити комунальні заклади, ліквідувати черги до них, дати можливість батькам вибирати більш достойні умови для своїх дітей, а також зменшити кількість дітей в групах, адже сьогодні в комунальних закладах групи дуже перенавантажені дітьми - там далеко не по 20 дітей. Також це і економія фонду садків. Адже якщо вихователь працює одна, але з у півтора рази більшим навантаженням – це тяжко не лише педагогам і їх помічникам, а й дітям. Тому петиція не означає – віддайте гроші батькам, ні. Петиція покликана створити більш комфортні умови для навчання діток і для самих працівників, бо їх стане менше в групах. І таким чином ми зможемо вийти на ті санітарні норми щодо садочків, які у нас прописані, - додає Ірина Петрик-Щокова.

Заступниця міського голови Рівного Галина Кульчинська, яка курує освітні питання, каже, що поки не може сказати, чи готове місто прийняти таку програму, бо все залежатиме від бюджету на наступний рік:

- Чи готове місто компенсовувати батькам кошти – про це потрібно говорити з управлінням освіти і з фінансистами. На сьогоднішній день я не готова дати відповідь на це питання. Я не знаю, про який саме механізм компенсації йдеться, його ще треба розробити. Втім, у будь-якому разі все залежатиме від того, яким буде бюджет у 2020 році загальнодержавний і скільки коштів матиме наш місцевий бюджет. Проте якщо бюджет дозволить, то, звісно, ми будемо думати над тим, як впровадити такий механізм компенсації коштів батькам, чиї діти відвідують приватні садочки, - сказала Галина Кульчинська.

Також вона зазначила, що відповідно до Бюджетного кодексу, міська рада не може фінансувати приватні заклади, але у Верховній Раді нині перебуває на розгляді проект змін до закону «Про дошкільну освіту», де передбачено дотації на обов’язкову дошкільну освіту:

- Ми маємо справу з бюджетними коштами і відповідно – з Бюджетним кодексом. У Верховній Раді сьогодні на розгляді лежить проект змін до Закону України «Про дошкільну освіту». В ньому передбачена норма дотації з державного та/або місцевого бюджету приватним закладам дошкільної освіти на відшкодування. Проте це стосуватиметься лише закладів, які надають такі послуги дітям старшого дошкільного віку – з 5 років. А все тому, що в законодавчій системі визначене поняття «дошкільна освіта» і визначений вік дітей, з якого вони повинні в обов’язковому порядку її отримати - від 5 років. Тобто батьки можуть віддавати, а можуть не віддавати дитину в садок в 3 чи 4 роки, але в 5 років дитина обов’язково має відвідувати садок, бо так визначене у нас поняття обов’язкової дошкільної освіти. Тому в проекті змін до закону чітко прописана така норма.

Крім того, пані Кульчинська каже, що на міський бюджет йде і без того велике навантаження, тим паче у наступному році в міста з’явиться ще більше фінансових витрат:

- Не варто забувати про додаткові фінансові навантаження на місто, які вже з початку 2020 року чекають на дошкільну сферу Рівного, адже, нагадаю, що усі комунальні заклади дошкільної освіти міста фінансуються виключно коштами з міського бюджету. Про які додаткові фінансові навантаження йде мова? По-перше, ми будемо фінансувати новий садочок, реконструкція якого вже майже завершена і його офіційне відкриття заплановано на перші числа грудня. Це – «Вишенька» на Соборній, де буде наразі 4 групи, а в перспективі – ще й п’ята. По-друге, зараз в нас вже є звернення щодо ДНЗ №6 «Чебурашка» на Словацького, який всі знають як «поліцейський». Він досі фінансувався з Держбюджету за кошти МВС, а тепер ми отримали звернення від Нацполіції щодо передачі його в комунальну власність міста. А це - центр міста, він середнього розміру і розрахований на 6 груп дітей, тому місто від цього лише виграє. Якщо депутати приймуть його в комунальну власність, то місто буде утримувати його за свої кошти. По-третє, в нас вже повністю готова проектно-кошторисна документація з усіма цифрами і розрахунками на відновлення великого садка на 8 груп з великою територією на Дубенській, 71а. Бо для чого ми тоді виселяли звідти всіх орендарів? Зараз ми вже повністю готові до проведення робіт, питання стоїть лише у фінансуванні. Оці три пункти – це те, що обов’язково для нас зараз. Але про це чомусь ніхто не говорить.

Авторка петиції Ірина Петрик-Щокова у свою чергу каже, що це не вирішить проблеми черги до садочків:

- Відкриття нового садочка – це питання 2-3 років. Тобто якщо вже виділено кошти на їх реконструкцію чи будівництво, то з цього моменту як мінімум два роки треба чекати, щоб його відкрили для дітей. З цих трьох садочків зараз готовий є лише один – на Соборній, але там електронна черга стоїть вже два роки, батьки чекають, щоб нарешті мати змогу водити туди свою дитину. Тому це не вирішить питання з чергами на найближчі роки.

З іншого боку Галина Кульчинська наголошує і на іншій великій проблемі освітньої сфери Рівного, яка також потребує фінансових дотацій:

- Ми маємо іншу велику проблему – в нас дуже велика недостача працівників в дитячих садочках. Зараз є купа вакансій, чого не було ніколи, а бажаючих – мало. Є потреба у помічниках вихователів, у вихователях. Раніше в садок було важко влаштуватися на роботу, а зараз ми не можемо знайти бажаючих. А все - через низьку заробітну плату, що призводить до того, що люди їдуть за кордон на роботу. Не дай Боже, через 2-3 роки в нас у місті складеться ситуація, що не буде кому працювати в садочках. З вересня ми підняли на 10% зарплату педагогам в дошкільних навчальних закладах. Це все – з міського бюджету. А робити компенсацію – звісно, тут все зрозуміло, але ж це різні цифри. Тому також нам важливо шукати можливості і кошти, щоб доплачувати людям, які працюють у садочках, щоб вони хотіли там залишатися. Я прекрасно розумію батьків, чиї діти ходять до приватних закладів, але ми маємо діяти виключно в спосіб, визначений законом. Ми – чиновники міста, а тому, в першу чергу, повинні дбати про комунальні заклади. Тому ще раз кажу - все залежатиме від того, яким буде бюджет міста у наступному році. Адже бюджети Рівного і, наприклад, того ж Львова, в якому впроваджена така компенсація, – неспівставні, ви ж самі це розумієте.

Проте Ірина Петрик-Щокова має іншу точку зору з цього приводу:

- Щодо того, що бюджети Києва і Львова неспівтавні з бюджетом Рівного, то я скажу, що там і видатки відповідні. Але ми чомусь лише дивимося на наповненість, а на витрати – ні. Адже це – міста, які утримують не три міські лікарні і не 57 садочків, там кількість в рази більша. Тому там наповненість еквівалентна до витрат. Зрештою, кожна міська рада може вивести свою власну формулу повернення коштів батькам, як буде добре всім.

У розмові з журналістами «РівнеМедіа» заступниця мера Рівного повідомила, що усі діти старшого шкільного віку, які обов’язково повинні отримати дошкільну освіту, на 100% у Рівному забезпечені місцями у садках в різних формах.

- Також зазначу, що якби ми не брали дітей в ясельні групи з двох років, а брали хоча б з трьох, то в нас би взагалі не було жодних проблем з чергою, - додає вона.

Ці слова Ірина Петрик-Щокова також поставила під сумнів:

- Інформація про те, що в нас усі діти старшого дошкільного віку охоплені дошкільною освітою, викликає в мене сумнів. Хоча б тому, що в моєму закладі найбільше дітей саме цього віку – 5-6 років.

Втім, вона каже, що буде рада конструктивному діалогу з міською владою, аби обговорити можливість впровадження цієї програми:

- Ми готові до обговорення і відкриті для цього. Звісно, коли ми писали цю петицію, ми розглядали це питання з точки зору педагогів і батьків, а не з точки зору фінансистів міської ради. Я є просто керівником закладу, який щодня спілкується з батьками і знає їхні настрої. Петиція має на меті допомогти батькам і дітям мати змогу піти в той садок, в якому буде найкомфортніше їм. Адже, в першу чергу, ми повинні думати про дітей, тоді про батьків, тоді вже про заклад, а тоді вже думати, як це реалізувати так, щоб і міській раді було добре. А от як вирішить міська рада – ми ні на що повпливати не можемо. У кожного є свої аргументи, і це нормально.

Галина Кульчинська не відкидає можливості широкого круглого столу щодо цього питання:

- Коли буде прийнятий бюджет, тоді ми бачитимемо картину і розумітимемо, що ми повинні в першу чергу забезпечити, а це – наші комунальні заклади. Якщо ж нам бюджет дозволить і там будуть кошти, звісно, ми готові розглядати питання компенсації коштів батькам дітей приватних садочків. Коли ця петиція набере 300 голосів, а я не маю сумніву, що вона набере, ми будемо обговорювати це питання широким колом – з управлінням освіти, з управлінням фінансів і бюджету. Але воно буде логічним тоді, коли ми бачитимемо усі контрольні цифри бюджету 2020 року.

Читайте також