Для кого корисна кава і коли її краще пити?

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Чи шкодить кава серцю, чи допомагає вона мозку? Дослідження з цього приводу стають дуже поширеними. Для кого улюблений напій має позитивний ефект?

Чи варто нам пити каву? Багато людей відчувають почуття провини за своє здоров'я. Переконання у тому, що кофеїн — це навантаження для серця і фактор ризику розвитку серцевого нападу та інсульту, занадто глибоке. Тому люди, які полюбляють каву, мають бути особливо задоволеними останніми відкриттями: дослідження підтверджують, що гарячий напій має більш позитивний вплив на мозок, обмін речовин і навіть на серце та кровообіг, інформує Ukr.Media.

Однак є обмеження. Не усі можуть переносити чорний напій і його активні інгредієнти, особливо кофеїн і хлорогенову кислоту. Це стосується не лише дітей, які все одно не полюбляють "гіркий відвар". Деякі дорослі генетично не пристосовані до вживання кави. Однак найчастіше питання кількості полягає у тому, чи викликає кава прискорене серцебиття або біль у животі. Якість також відіграє роль: люди, які звертають увагу на високоякісні зерна, отримують не лише плюси з точки зору смаку.

Кава та здоров'я: так кажуть дослідження

Вчені з Единбурзького університету опублікували результати 201 оглядового дослідження кави і здоров'я у British Medical Journal. Вони виявили 19 позитивних ефектів для здоров'я. Навпаки, негативних ефектів було лише шість. У дослідженні йдеться про те, що "кава є складною сумішшю з більш ніж 1000 біологічно активних сполук, які мають потенційно терапевтичну, антиоксидантну, протизапальну та протиракову дію".

Найкращий час для кави

Нейробіолог Стівен Міллер зі штату Меріленд (США) вважає, що вживання кави у невідповідний час не надає стимулюючий ефект. Коли рівень кортизолу у організмі і, отже, природний рівень пильності є максимальним між 8 і 9 годинами ранку, кофеїн є марним. За словами Міллера, те ж саме відбувається з 12:00 до 13:00 і з 17:30 до 18:30. Тому ідеальний час для підбадьорливої чашки кави — ранок з 9:30 до 11:30.

Читайте також