Для Рівненського аеропорту держава шукатиме приватного інвестора

Вчора під час сесії Рівненської обласної ради перед депутатами виступила в.о. директора Агенції державно-приватного партнерства, що діє при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі, Анастасія Шуба.

До слова, Агенція з питань підтримки державно-приватного партнерства (Агенція ДПП) заснована на державній власності та належить до сфери управління Мінекономрозвитку. Основною функцією Агенції є здійснення заходів, спрямованих на підготовку до реалізації в Україні якісних та інвестиційно-привабливих проектів ДПП у різних сферах економіки.

Агенція ДПП залучена до процесу ідентифікації проектів, допомагає в підготовці концептуальних записок та ТЕО, а також залучає місцевих та міжнародних консультантів. Окрім цього, Агенція організовує та проводить тренінги, конференції, семінари та інші заходи, направлені на підвищення інституційної спроможності органів державної влади та органів місцевого самоврядування у сфері ДПП.

Так, Анастасія Шуба розповіла депутатам про діяльність установи та запропонувала їм співпрацю, наприклад, у розвитку міжнародного аеропорту "Рівне". За її словами, щоб приватний капітал зацікавився рівненським аеропортом, потрібно мати привабливий проект - і саме його готові розробити фахівці держагенції.

Спершу депутати Рівненщини скептично віднеслися до її пропозиції, побоюючись витрачати лишні кошти, на що Анастасія Шуба сказала, що "можна завжди боятися витрачати кошти і нічого не робити, а можна спробувати і розвиватися". Також вона зазначила, що якщо обласні обранці справді мають на меті розвиток регіону, то вони дадуть добро співпрацювати з Агенцією. Зрештою, більшість депутатів проголосувала за це. Тож Рівненський аеропорт потрапив до пілотного інвестиційного проекту Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

Таким чином. вже після сесійного засідання Анастасія Шуба зустрілася з очільниками Рівненщини - головою Рівненської ОДА Віталієм Ковалем та головою Рівненської обласної ради Олександром Данильчуком, а також з директором КП «Міжнародний аеропорт Рівне» Рівненської обласної ради Миколою Насинюком. Під час зустрічі вони підписали Меморандум про співпрацю, яким передбачено рекомендувати рівненський аеропорт до переліку пріоритетних пілотних проектів.

 

- Для того, аби знайти потенційного інвестора і розпочати з ним співпрацю, потрібно зацікавити його та підготувати якісний проєкт. Це вперше в історії незалежної України, коли проєкти такого масштабу будуть реалізовуватися. Місто Рівне стало в цьому першопрохідцем - одним із перших міст в підготовці державного приватного партнерства саме по аеропортах. Це та сфера, яка є пріоритетною для нинішнього Уряду. А Рівненщина стала однією з двох областей України, яка потрапила до пілотного проекту Міністерства з відродження регіональних летовищ, - зазначила в.о. директора агенції державно-приватного партнерства Анастасія Шуба.

Так, в рамках задекларованої співпраці Агенція підготує концептуальну записку, техніко-економічне обґрунтування. До цієї роботи будуть залучати міжнародних консультантів. Усі ці документи і стануть підґрунтям для потенційних інвестиційних проєктів, які стимулюватимуть розвиток летовища.

- Рівненському аеропорту - бути! Він є основою логістичного хабу, над яким ми зараз активно працюємо. Основна задача – зрозуміти, який пасажиропотік у нас є, щоб під нього сформувати комерційно вигідні польоти. Чітко розуміємо, що нам потрібні регулярні рейси в польські міста Вроцлав та Варшаву, також є запит в напрямку Одеси. За звичай, це туристи і пасажири з Білорусі та сусідніх областей України. Переконаний, що співпраця із Агенцією державно-приватного партнерства дасть можливість зробити Рівненський аеропорт потенційно привабливим для інвестора, - каже голова РОДА Віталій Коваль.

Голова ж Рівненської облради Олександр Данильчук також висловив сподівання, що завдяки підписаному Меморандуму ситуація зрушиться з місця і аеропорт нарешті отримає надію запрацювати повноцінно:

- Наразі вибрали лише два аеропорти в Україні – Рівне та Вінницю, які відповідають усім показникам державно-приватного партнерства. Ми підписали Меморандум, агенція нам знайде приватного партнера, який зможе відновити та наново запустити наш аеропорт, що зніме напругу з обласного бюджету, - зауважив Олександр Данильчук.

У той же час, за його словами, в обласній раді не залишають ідею віддати аеропорт приватній структурі на умовах концесії. Тим паче, що відповідне рішення депутати прийняли ще минулого року. Однак через зміни в законодавстві це питання наразі допрацьовують члени концесійної комісії.

Поки ж депутати і надалі мають намір підтримувати летовище коштами з бюджету області. Голосуючи за зміни до Програми розвитку та підтримки КП «Міжнародний аеропорт Рівне» на 2018-2020 роки, вони заклали суму на погашення боргів підприємства.

Читайте також