До кінця дня АЕС знову запрацюють в українській енергосистемі - міністр

Всі атомні електростанції до кінця дня знову працюватимуть в українській електромережі після учорашніх відключень. 

Про це під час телемарафону повідомив міністр енергетики Герман Галущенко. 

"Вчора насправді відбувся блекаут нашої енергосистеми внаслідок ракетних обстрілів які відбулися. Ситуація дуже складна, але о 4 ранку ми змогли об'єднати енергосистему, і вона зараз працює як єдина", – заявив міністр.

Він додав, що вже заживлені об'єкти критичної інфраструктури по всій країни і обсяг генерації збільшуватимуть протягом дня. 

"Ми розраховуємо, що до вечора почнуть працювати АЕС, віддавати електроенергію в мережу, і це значно скоротить дефіцит. Це вперше, коли одночасно були вимкнені всі чотири АЕС", – розповів Галущенко. 

Зараз ключове для АЕС, продовжив він, це отримувати електроенергію для власних потреб, що є питанням ядерної безпеки: коли АЕС працює на дизель-генераторах, є ризики для норм та вимог ядерної та радіаційної безпеки.

Відтак всі АЕС якнайшвидше підключили до української енергосистеми, що дасть їм змогу сьогодні знову видавати електроенергію в мережу. Винятком є Запорізька АЕС, яка продовжує працювати на дизель-генераторах.

У разі, якщо повторних обстрілів не відбудеться, до кінця дня енергетики зменшать дефіцит в енергосистемі й українці зможуть повернутися до планових відключень.

Читайте також