До уваги мешканців Рівненщини: умови пройму до вишів у 2020 році

Порогові бали на деякі спеціальності підвищилися.

17 грудня набули чинності Умови прийому до закладів вищої освіти у 2020 році. Документ містить правила проведення вступної кампанії та є обов'язковим для закладів вищої освіти незалежно від форм власності та підпорядкування, крім вищих військових навчальних закладів.

Сертифікати ЗНО для вступу на бакалавра 

У 2020 році на бакалавра вперше прийматимуть сертифікати #ЗНО 4-х років: 2017-го(крім іноземних мов), 2018-го, 2019-го та 2020-го з усіх предметів.

Вступник матиме змогу подати сертифікати у будь-якій комбінації (можна подати в одному пакеті один сертифікат 2017 року, один 2018-го та 2019 років, або ж усі одного року).

Електронний кабінет вступника та подання заяв 

Реєстрація електронних кабінетів та завантаження до них документів починатиметься 1 липня, а прийом заяв та документів – 13 липня.

Подання заяв закінчується:

  • 22 липня о 18:00 – для тих, хто вступає лише за сертифікатами ЗНО;
  • 16 липня о 18:00 – для осіб, які вступають на основі співбесіди, вступних іспитів або творчих конкурсів.

Проведення широкого конкурсу 

У 2019 році вперше відбувся єдиний широкий конкурс, коли бюджетне місце в закладах МОН і МОЗ на медичні спеціальності йшло за вступником з найкращими балами.

У 2020 році широкий конкурс також планується провести з Державною фіскальною службою та Міністерством культури, молоді та спорту.

Порогові бали на деякі спеціальності 

Для вступу на низку спеціальностей встановлені порогові бали.

У 2020 році 150 балів ЗНО з другого та третього конкурсних предметів треба мати вступнику для вступу на спеціальності «Стоматологія», «Медицина», «Педіатрія».

Також підвищився конкурсний бал на спеціальності «Право», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини» – з 130 до 140 балів.

Творчі конкурси 

Минулоріч творчі заліки та творчі конкурси обов’язково відбувались перед подачею документів у виші. У такий спосіб уникнули будь-якої можливості маніпулювати результатами творчих конкурсів, підганяючи їх під результати ЗНО. Тому ця практика продовжиться і у 2020 році.

Крім того, буде перенесено і вступні іспити для певних категорій вступників(учасники АТО, вступники із захворюваннями, які є перешкодою для складання ЗНО тощо) до початку подання заяв.

ЗНО для молодших спеціалістів 

Вступникам на бакалаврат на основі молодшого спеціаліста потрібно обов'язково подавати сертифікат ЗНО з української мови та літератури. Також для навчання за спеціальністю «Економіка» та спеціальностями галузей знань «Управління та адміністрування» та «Публічне управління та адміністрування» додатково потрібно подавати сертифікат ЗНО з математики (математики або історії України для вступу на контракт).

Держзамовлення на молодших бакалаврів 

Уперше буде держзамовлення на підготовку молодших бакалаврів як на ступінь вищої освіти.

Важливо: для цих вступників не діятиме поріг 125 конкурсних балів для участі у конкурсі на бюджет.

Поширення ЗНО для вступу у магістратуру 

2020 року також планується розширити перелік спеціальностей, на які потрібно буде складати єдиний вступний іспит (ЄВІ) з іноземної мови за технологією ЗНО на магістратуру. Так, у 2018 році таких спеціальностей було 18, у 2019 – 32, у 2020 році складання ЄВІ передбачено для понад 80 спеціальностей.

На спеціальності «Право» та «Міжнародне право» вступники складатимуть єдине фахове вступне випробування (ЄФВВ) з Права та Загальних навчальних правничих компетентностей.

 Реєстрація та проведення ЗНО у магістратуру 

Реєстрація на ЄВІ та ЄФВВ триватиме з 6 травня до 18:00 3 червня.

1 липня – відбудеться єдиний вступний іспит;

2 липня – відбудеться єдине фахове вступне випробування.

Прийом заяв та документів для таких вступників почнеться 5 липня і триватиме до 22 липня. Для всіх інших вступників у магістратуру терміни подачі документів, складання іспитів та інших вступних процедур визначаються правилами прийому вишів.

Читайте також