Додаток «Дія»: у Рівному розповіли, що потрібно знати та як користуватись

Та фото брифінг на тему запровадження додатку

В Україні стартував проект "Держава в смартфоні", зокрема додаток «Дія». У Рівненській ОДА розповіли, що потрібно знати про додаток та як ним користуватись.

Як зазначає Ігор Тимошенко, заступник голови Рівненської ОДА,  додаток «Дія» - це крок до цифрової трансформації України, і поступово вся система надання адміністративних послуг буде переведена у електронний формат. До 2024 року всі послуги, які надає ЦНАП, можна буде отримати не тільки у самому центрі, а й у електронному режимі.

Згідно з планом на 2020 рік, у січні-лютому користувачі зможуть отримати цифровий варіант водійського посвідчення та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу; з лютого по березень – поліс страхування для авто, студентський квиток, паспорт громадянина України, закордонний паспорт; з березня 20-го року – штрафи за авто, податковий номер.

Нагадаємо, Міністерство внутрішніх справ та Державна міграційна служба презентували нову послугу – Кваліфікований електронний підпис на ID – карту. Це дає можливість користуватися електронними сервісами як державного органу, так і бізнесу. Ця послуга є безкоштовною.

За словами Федора Мисюри, Начальника управління інфраструктури та промисловості Рівненської ОДА, реліз мобільного додатку «Дія» на сьогодні містить дві опції: водійські права та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу. Ці цифрові документи мають таку ж юридичну силу, як і фізичні.

Для того, щоб користуватися додатком «Дія» потрібно скачати сам додаток, ідентифікувати себе через Приват24 чи через Національний Банк. В подальшому, патрульна поліція, у разі перевірки, буде через QR-код або за номером отримувати необхідну інформацію про водія. У такому вигляді буде проводитися ідентифікація згідно бази сервісного центру МВС.

Цифрове посвідчення водія дає можливість ідентифікувати себе як особу на внутрішніх залізничних та авіаційних лініях.

Серед нюансів користування мобільним додатком є відсутність фото у цифровому посвідченні водіїв, які отримали документ до 2016 року. Це пов’язано з тим, що фото у фізичному посвідченні ввели у кінці 2016 року. У випадку відсутності фото, у додатку є кнопка для реєстрації у електронній черзі для заміни посвідчення водія.  Для цього не потрібно жодних перездач.

У додатку є можливість з’єднатися зі службою підтримки через Тelegram, Viber, де бот даватиме підказки як діяти у разі некоректних даних. Ще однією особливістю є те, що цифрові документи, які видані раніше 2016 року, ідентифікують особу за ідентифікаційним кодом. Якщо цей код не знаходить особу, то вона ідентифікується за прізвищем і датою народження. Тому додаток може «підтягнути» дані зовсім іншої особи.  У такому випадку потрібно звернутись у сервісний центр.

На фото Ігор Тимошенко демонструє журналістам як користуватись додатком

Щодо свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, то цей цифровий документ також має повну юридичну силу і інколи підтягує свідоцтва, які не є на власникові. Це може бути пов’язане з тим, що Ви користуєтесь транспортом за дорученням, або проводили будь які дії у сервісному центрі щодо реєстрації або перереєстрації, під час керування транспортним засобом був складений адміністративний протокол, або проводились перевірки патрульною поліцією. Це не проблема, відразу потрібно повідомити сервісний центр про некоректні дії, і вони будуть усунені.

«Додаток працює, на собі перевірив. Сам став на чергу через некоректність фото. Це спрощує користування транспортним засобом, адже посвідчення не вкрадуть злодії чи шахраї», - розповідає Федір Мисюра.

У випадку, якщо Ви користуєтесь транспортним засобом, техпаспорт якого оформлений на іншого члена сім’ї, то потрібно зробити тимчасовий талон про реєстрацію, додаток повинен підтягнути його і так Ви ідентифікуєте себе.

З початку дії програми Держава в смартфоні послугою скористались більше 1 млн. українців.

Читайте також