Догляд за хвойними восени: полив, підживлення і стрижка

Серед садівників великої популярності набули невибагливі й улюблені всіма хвойні рослини. Мало того, що вони залишаються декоративною прикрасою саду весь рік, хвойні відрізняються різноманітністю форми і кольору, а також за ними зовсім не складно доглядати.

Хвойні дерева восени дуже добре виглядають в композиціях з іншими деревами саду, однак осінь – це час, в який необхідно потурбуватися про хвойні рослини.

Осінній полив

Через те, що хвойні рослини не скидають «листя» на зиму, восени у них продовжується вегетаційний період. Тому, особливо якщо осінь видалася сухою і не дощовою варто забезпечити достатній полив. Полив потрібний і тоді, коли йдуть осінні дощі, тому що більшість хвойних (ялини, ялівець, сосни, кипарисовики) мають велику і густу крону внаслідок чого погано пропускають вологу. Часом, не дивлячись на рясний дощ, під ними може бути абсолютно суха земля. Тому потрібно перевіряти ступінь промокання ґрунту під кроною і при необхідності додатково добре підлити. Це потрібно робити до самих морозів. Для збереження вологи можна замульчувати пристовбурні круги.

Напередодні настання стабільних морозів провести вологозарядний полив під корінь. При такому поливі ґрунт повинен промокнути на глибину не менше 1-1,5 м. Вологий ґрунт промерзає повільніше, ніж сухий. І це допоможе хвойним краще підготуватись до зими, а під час зимових відлиг рослина зможе частково заповнити втрати вологи.

Захист від хвороб і шкідників

Восени хвойні дерева потрібно обробити від хвороб і шкідників.Одну обробку фунгіцидами та інсектицидами потрібно провести наприкінці літа й повторити приблизно у жовтні.

Підживлення хвойних

Для осіннього підживлення під корінь краще використовувати безазотні добрива для хвойних. Обробку хвойних рослин біостимуляторами потрібно припинити ще до настання осені (до серпня). Інакше молоді пагони активно будуть продовжувати рости і не встигнуть зміцніти або дозріти до настання холодів. Коріння хвойних дерев можна полити (строго під корінь) розчином, який стимулює утворенню коріння. Подібна процедура дозволить забезпечити кращий розвиток кореневої системи перед настанням холодів і зимових морозів. Для туї, ялівця можна зробити позакореневе підживлення препаратами кальцію та фосфору з додаванням магнію, але без азоту. Це посилить фотосинтез здорової хвої. Вона стане яскравішою, щільнішою та краще перенесе несприятливі погодні умови.

Можна замульчувати пристовбурні круги якимось органічним матеріалом, що особливо корисно і важливо для молодих насаджень. Матеріал мульчі повинен бути пухким і товщиною не менше п’яти сантиметрів, тоді він буде захищати коріння від морозів.

Осіння стрижка

Хвойні рослини потребують обрізки з різних причин. Це може бути і стримування інтенсивного росту рослини, і підкреслення її зовнішнього виду, бажання надати рослині оптимальної форми, між пагонами сформувалася досить велика відстань та на рослині з’явилися хворі, зламані або сухі гілки.

  • Сосну потрібно обрізати тоді, коли вона активно росте. Уже в кінці квітня на соснах присутні сформовані свіжі пагони, які називають свічками. При стрижці видаляють однорічні прирости, які ще не здерев’яніли. Таким чином, до холодів встигнуть сформуватися нові бруньки.
  • Ялиці та ялини краще обрізати в період спокою. Оптимальний час для їх обрізки – зима та кінець літа.
  • Хвойні, наприклад, тис та ялиця, характеризуються активним ростом після обрізки. Тому стригти їх рекомендується в той період, коли рослини перебувають у стані спокою. Здебільшого, це зима та кінець осені.
  • Кипарисовик радимо обрізати восени – наприклад, в листопаді. Ця рослина характеризується раннім періодом вегетації.
  • Мертві та хворі гілки повинні видалятися незалежно від пори року.
  • Багато сортів карликових хвойних рослин не потребують обрізки, але трохи прорідити рослину корисно. У проріджені кущі краще проникає повітря та сонячне проміння.
  • Під час обрізки хвойних слід пам'ятати, що однорічний приріст краще прищепнути руками, ніж відрізати секатором. Так не пошкодиться хвоя. Тоді вже за кілька місяців це місце стане платформою для формування нових бруньок. Здеревянілі пагони обрізати краще ножівкою.
  • Для отримання густої та компактної крони потрібно видалити не менше двох третин молодих пагонів. Якщо внаслідок обрізки хочете отримати довгі гілки, то молоді пагони слід укорочувати на одну третину.

Поради:

Восени всі молоді саджанці й карликові сорти необхідно замульчувати, що зберегти вологу верхніх шарів ґрунту. Так не глибока коренева система отримує більше вологи.

Невеликі хвойні з розлогою кроною пізньої осені необхідно акуратно зв'язати гілки, щоб вони не поломились під вагою снігу.

Щоб захистити хвойні від сонячних опіків, можна вкрити їх агроволокном або поставити екрани з сонцезахисної сітки. Кращий час для цього листопад і початок грудня.

Джерело: Дендроферма сім'ї Бережнюк

Читайте також