Догляд за лохиною навесні: мульчування, підживлення, полив та обрізка

Лохина – смачна ягода, яка має унікальні смакові властивості. У ній багато калію, кальцію, магнію, фосфору, заліза, натрію. Багата вона вітамінами C, B1, B2, К, РР. Виростити чагарник на своїй ділянці реально, тільки ось необхідно за ним правильно і своєчасно доглядати весь вегетаційний період. Особливо важливо подбати про ягідник навесні, адже він ослаблений після зими, йому потрібна допомога, щоб він міг активізувати свої сили і підготуватися до сезону плодоношення.

Догляд за лохиною навесні

Ранньою весною необхідно прибрати мульчу, сухе листя, видалити разом з коренем бур’яни.

До початку вегетації провести обрізку. Ця обрізка допоможе кущеві розвиватися в повну силу, збільшить кількість квіткових бруньок і це позначиться на врожайності.

Усім кущам, висаджених у відкритий ґрунт до 3 років, проводиться санітарна обрізка (видаляються всі сухі, пошкоджені, вимерзлі, уражені хворобами і шкідниками пагони). Старішим сортам (4-5 років) проводиться санітарна й формуюча обрізка. Спочатку зрізаються розлогі гілки, що знаходяться біля поверхні ґрунту, при цьому прямостоячі прирости чіпати не потрібно. Потім потрібно вирізати всі ослаблені, кволі, пошкоджені, схильні до захворювань або шкідників, найстаріші пагони в центрі куща. Потім слід обрізати більшість тонких гілочок, залишаючи міцні скелетні пагони. Також видаляються старі, надмірно розгалужені гілки з короткими приростами у верху міцних осьових пагонів. Необхідно залишити молоді гілки з пагонами 1-го і 2-го порядку розгалуження.

Після цієї процедури бажано спалити всі рослинні залишки, на випадок, якщо там живуть якісь шкідники або знаходяться збудники захворювань. Це допоможе уникнути подальшого зараження інших культур в саду.

Пам'ятайте, робити це потрібно, коли на вулиці буде стабільно триматися плюсова температура (5 C° і вище) і мине загроза сильних заморозків.

Після обрізки слід ґрунт навколо куща розпушити на глибину 2-3 см. Робити це можна граблями, сапкою, але обережно, щоб не пошкодити коріння, яке залягає близько до поверхні землі. Розпушування поверхні землі покращує надходженню кисню до кореневої системи рослини.

Мульчування. Лохина вологолюбна рослина. Щоб підтримувати вологість ґрунту, кущі лохини слід добре мульчувати. Краще використовувати верховий кислий торф чи хвойний опад. А можна їх змішати та замульчувати кущі на висоту 5-7 см. Кислий торф і сосновий опад сприяють підкисленню ґрунту. На кислому ґрунті любить рости лохина.

Обробка лохини від хвороб і шкідників. Якщо попереднього року кущі вражали хвороби (біла плямистість листя, сіра гниль, фізалоспороз, плодова гниль та ін.) або шкідники (попелиця, листкова галиця, кліщі, листовійки), слід провести профілактичне обприскування фунгіцидами та інсектицидами. Перша обробка проводиться ранньою весною до розпускання бруньок (відразу після санітарної обрізки). Для запобігання грибкових захворювань ефективно обприскати одновідсотковою бордоською рідиною (і саму рослину і ґрунт навколо). Друга обробка проводиться при бутонізації, до цвітіння. Цього разу потрібно обприскати рослину для запобігання шкідників препарат Актеллік, Іскра М, Фуфанон. Під час другої обробки корисно вдруге обробити лохину від хвороб бордоською рідиною.

Після всіх процедур слід провести підживлення. Це запорука гарного росту і плодоношення лохини. Слід пам'ятати, що рослина не любить органіки. Її слід підживлювати мінеральними добривами.

Підживлення проводиться 2 рази. Перший раз ранньою весною, на початку вегетації, коли рослина починає прокидатися після зими, до набухання бруньок. У цей момент рослина потребує азотних добривах. Можна підживити сульфатом амонію (добриво підкислює ґрунт, що дуже корисно для лохини), сечовиною, аміачною селітрою чи нітроамофоскою, яка містить азот, калій і фосфор.

Другий раз удобрюють після цвітіння, на початку формування зав’язі. У цей період вносяться калійні добрива і мікроелементи. Наприклад, сульфат калію, калієва селітра. Можна використовувати спеціальне добриво для лохини.

Найефективніший спосіб підживлення: влити рідкий розчин добрив під корінь. При цьому важливо заздалегідь (години за дві) полити чагарник звичайною водою.

Будь-який препарат потрібно застосовувати строго по інструкції до нього!

Підживлення лохини слід починати із другого року вирощування:

  • на дворічний кущ додати одну столову ложку добрива;
  • на трирічний – дві;
  • на чотирирічний – чотири;
  • п'ятирічний – вісім;
  • на шестирічний і більший – шістнадцять.

За зовнішнім виглядом куща можна визначити, яких елементів не вистачає лохині:

  • фосфору – листя набуває фіолетового відтінку;
  • калію – на листі з'являються плями, верхівки молодих пагонів чорніють і відмирають;
  • азоту – сповільнюється ріст, листя стає жовтувато-зеленим, потім на листках з'являється червонуватий відтінок;
  • магнію – у листя червоні краї;
  • кальцію – листя деформується, краї стають жовтими;
  • сірки – листя біліє;
  • бору – верхівки листя стають блакитні;
  • заліза – жовте листя з сіткою зелених жилок.

Знаючи ці ознаки, можна своєчасно додати елемент, який необхідний рослині.

Полив лохини весною. Важливо підтримувати помірну вологість ґрунту. Уникати його пересихання і перезволоження (тим більше застою вологи і заболочування). Рекомендується поливати часто і не рясно. Норма поливу: в середньому 1 стандартне відро під один кущ, 1-2 рази в тиждень. Частота процедури залежить від погодних умов: посушливий період - частіше, коли прохолодно, похмуро і волого – рідше. Дуже добре, коли жара, проводити дощування. Зробити це краще в другій половині дня.

Щоб садова рослина при вирощуванні саду почувалося добре цілий рік і дарувала гарний і смачний врожай, важливо періодично окислити субстрат у відкритому ґрунті. Мінімальна кількість разів – за сезон два-чотири рази, не менше.

Популярні і прості способи підкислити ґрунт:

  • полити розчином яблучного оцту (100 мл 9% оцту розбавити у 10 л води);
  • розчином лимонної кислоти (20-30 г розлучається в 10 л води);
  • 1-2 рази за рік розсипати на поверхню землі гранули сірки, а потім полити водою.

Корисно додати в лимонний або оцтовий розчин хелат заліза або залізний купорос (20 г на 10 л готового розчину).

Джерело: "Дендроферма сім'ї Бережнюк"

Читайте також