Догляд за смородиною навесні: поради початківцям

Кущі смородини, звичайно, можуть рости і самостійно, але без належного догляду кількість врожаю і якість ягід з кожним роком буде погіршуватися. Якщо правильно й вчасно доглянути за смородину навесні, то влітку вона віддячить вам гарним урожаєм.

Що потрібно зробити

Землю навколо кущів потрібно очистити граблями від листя, сміття і торішньої мульчі, бо під нею можуть знаходитися різні шкідники і їх личинки.

Обрізка смородини

Кущі слід обрізати ще до початку сокоруху. Видалити всі підгнилі, слабкі і вимерлі пагони, прищипнути верхівку молодих пагонів. Старі, але ще продуктивні пагони можна укоротити до найближчого сильного бічного розгалуження. Це стимулює ріст бічних пагонів, збільшуючи розмір ягід і тривалість життя куща. Формувати кущ потрібно правильно з урахуванням особливостей сорту смородини. Правильно сформований кущ повинен складатися з 20-25 гілок, віком від 1 до 8 років.

Ґрунт необхідно розпушити і видалити перші бур'яни

Для утримання і збереження вологи пристовбурні кола слід замульчувати агроволокном, перегноєм, скошеною травою, компостом.

Профілактика від хвороб і шкідників

Найголовнішим шкідником смородини є бруньковий кліщ. Він зимує на пагонах смородини. Під час обрізки куща необхідно звернути увагу на пухкі, роздуті бруньки, які на вигляд нагадують горошину. Саме в них зимує шкідник і з появою перших теплих сонячних променів починають активно розмножуватися. Такі пагони слід видалити й спалити. Допоможе позбутися кліща й обробка кущів окропом. За допомогою лійки окропом облити весь кущ. Тільки проводити таку профілактику можна до початку набухання і розпускання бруньок. Така обробка допоможе позбутися і від смородинової златки, а також, це буде відмінною профілактикою проти грибкових і вірусних захворювань. Крім окропу для боротьби зі шкідниками та інфекціями використовують різні трав'яні настої і відвари, наприклад: настій з кульбаб, відвар цибулиння, часниковий настій, розчин гірчичного порошку і соди. Але якщо кущі смородини дуже сильно уражені, то народні засоби не допомагають. В такому разі необхідно обробити смородину фунгіцидними препаратами.

Підживлення

На 2-3 рік після посадки необхідно проводити підживлення кущів смородини. Першу підгодівлю слід провести ще до розпускання бруньок. Під кожен кущ можна внести аміачну селітру (30 г на 10 л). Друге підживлення проводити в період зав'язування ягід. Вносити слід мінеральні добрива, що містять калій і фосфор. Наступні підживлення проводять вже після збору врожаю. Деякі садівники для підвищення врожайності обприскують кущі під час цвітінням розчином борної кислоти (0,5 чайної ложки борної кислоти і розвести в 10 л теплої води). Цей прийом збільшує ріст пагонів і збільшує врожай у 2-3 рази. У момент появи зав'язі обприскують розчином: 50 г сечовини, 150 г суперфосфату на 10 л води. Розчин зміцнює пагони і поліпшує смакові якості ягід.

Джерело: "Дендроферма сім'ї Бережнюк"

Читайте також