Догляд за трояндами влітку: обрізка, полив і підживлення

Догляд за трояндами влітку складається з декількох основних акцентів - цей обрізка зів'ялих квіток, полив і підживлення. У комплексі ці заходи допоможуть трояндам бути здоровими, добре розвиватися і радувати нас розкішним цвітінням.

ОБРІЗКА

Обрізка зів'ялих квітів і слабких, зростаючих всередину пагонів проводиться на початку літа. Регулярне видалення зів'ялих квіток і непотрібних пагонів допомагає кущу не тільки виглядати охайно і привабливо естетично, а й призводить до стимуляції росту нових бруньок.

Залежно від виду троянд визначаються правила їх обрізки:

  • У чайно-гібридних троянд - зів'яла квітка зрізається з двома верхніми листками;
  • У флорибунда та поліантових кущових троянд - квітки видаляються в міру в'янення. Видаляється вся грона, якщо всі квітки вже відцвіли. (Грона зрізається над першим здоровим листом - так як з пазухи верхнього листа розвинеться найсильніший пагін).
  • У плетистих одноразово квітучих троянд після цвітіння проводять радикальну обрізку - видаляють повністю слабкі, старі пагони, залишаючи довгі молоді батоги. Бічні пагони вкорочують на 2-3 бруньки.

Після такої обрізки - цвітіння в наступному році буде особливо пишним.

У щеплених троянд обов'язково видаляється дика поросль. Зазвичай підвоєм служить шипшина. Іноді із сплячих бруньок шипшини виростає пагін - він з'являється прямо із землі, листя його менше ніж у культурної троянди.

Дика поросль забирає у рослини вологу і сили, тому її потрібно відразу ж видаляти. У основи рослини розгрібають землю, оголюючи шийку - зрізають шкідливий пагін, шийку знову засипають землею. 

ПОЛИВ

Питання про те, як поливати троянди влітку, здається простим більшості садівників, проте є у відповіді на нього і певні нюанси. Звичайно, за спекотної погоди кущі, які квітнуть, потребують великої кількості вологи, проте лити її прямо на листя і квіти не варто. Адже саме холодна вода, надлишкова волога і погане провітрювання можуть стати причиною багатьох літніх хвороб троянди.

Для поливу троянд варто обирати ранкові або вечірні години, теплу відстояну воду і змочувати саме ґрунт або мульчу біля коріння, а не саму рослину. Крім того, потрібно забезпечити гарне провітрювання куща, не даючи йому загущуватися, своєчасно проводячи санітарну обрізку і не висаджуючи поряд великих рослин, які закриють приплив повітря до стебел і листя.

ПІДЖИВЛЕННЯ

Перша підгодівля для троянд вноситься після обрізки, до початку розпускання бруньок. Використовують азотну підгодівлю, або комплексні добрива, спеціалізовані добрива для троянд. Дозування слід дотримуватися відповідно до рекомендацій виробників. Кожні 2 роки доцільно додавати і органіку. Гній або компост заглиблюють в ґрунт безпосередньо навколо куща або використовують як мульчу.

Мульчування

Ця процедура дозволяє запобігти швидкому випаровуванню вологи з ґрунту, зберігати ґрунт пухким, повітропроникненим, захиститися від проростання бур'янів. В якості мульчі можна використовувати компост, подрібнену кору дерев, агроволокно. Цей простий прийом дає можливість уникнути обов'язкових прополок і розпушування ґрунту на клумбі з трояндами.

Захист від хвороб

Троянди сучасної селекції стійкі до хвороб, але повністю виключати ймовірність зараження, звичайно ж, не можна. Профілактика - ось надійний захист троянд від хвороб.

Для профілактики грибкових хвороб навесні рекомендується провести обробку фунгіцидом або 1% розчином бордоської суміші.

Читайте також