Дубенська лікарня заповнена хворими на коронавірус

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Вже третій тиждень Дубно за рівнем епідеміологічної небезпеки належить до «червоної» зони. Через що маршрутки то їздять, то ні, у приміському та залізничному транспорті дозволена тільки висадка, діти не можуть відвідувати навчальні заклади. Та це не весь перелік того як вплинула велика кількість захворювань на життя містян. Якщо ж одні гуляють, не зважають на засоби захисту, то інші від цього потерпають.

Наприклад, людям з хронічними захворюваннями не можуть вчасно надати допомогу. До того ж кількість хворих з важкою формою COVID-19 в лікарні зростає. Яка загалом ситуація станом на 2 вересня – журналістка Інформаційного порталу м. Дубно поцікавилась у в.о. директора Дубенської міської лікарні. Принагідно Володимир Крохмаль розповів, що змінюють у медзакладі та чи можна захворіти на коронавірус повторно:

– Щодня ситуація змінюється, вона не є стала. На цю хвилину в нас 66 хворих. Ми дуже переповнені. 18 хворих потребують кисневої підтримки. Вірус дуже агресивний в тому плані, що після незахищеного контакту з хворим, коли люди без масок, не дотримуються дистанції та нехтують гігієною, проявляється через 2-4 дні. Ці перших 5-7 днів треба слідкувати за температурою, чи не появляється кашель, задишка. Якщо появляється, то не йти в колективи, не цілуватись, а ізолюватись. В українців немає самоконтролю.



 Хворим із яких регіонів надаєте допомогу і чи можна спрогнозувати подальшу обстановку?

– Лікарня – це один із ланцюжків боротьби з хворобою. У нас лікуються хворі з важкою формою. Як правило ті, хто не може справитись самостійно вдома. На вчора було 33 жителі Дубна і 10 жителів району, решта – з Млинівщини, Демидівщини та Радивилівщини. З підозрою на COVID-19 зараз 16 пацієнтів, але це хворі з обґрунтованою підозрою. Якщо так піде далі, якщо дубенчани не візьмуться за розум, не слідкуватимуть один за одним, то матимемо гірші наслідки. Відчув симптоми – іди на самоізоляцію, не заражай інший. Хворі помирають практично кожен день, через день. Сьогодні о 5 ранку померла людина. Сильне ураження легень, не помагають дієві антибіотики та хороші ліки. Буде катастрофа. Будуть дубенчан возити в Рокитне, Здолбунів, бо ми фізично не зможемо приймати більше людей. У нас важка ситуація – в день іде 22-26 балонів із киснем. Зараз ми готуємо документацію на кисневе постачання, але це час, а ми не можемо порушити порядок. Ми працюємо з «первинкою», сімейні лікарі на зв’язку. Жителі мають поважати один одного, дбати про безпеку і здоров’я іншого, має бути відповідальність. На превеликий жаль, приходять хворі й приховують захворювання. Але так само роблять працівники.

– Чи можна заразитись коронавірусом вдруге?

– Не варто плекати ілюзій, що ті, хто перехворіє не можуть заразитись. Я уже знаю 2 таких людей, які повторно інфікувались. При чому хвороба вдруге проходить важче. Це не апендицит, що вирізав і немає. Це як грип, який мутує. Другий раз захворювання протікає у важчому вигляді. Антитіла швидко зникають і ніхто не застрахований від повторного інфікування.

– Що змінилось у лікарні за цей період?

– Ми не стоїмо на місці, адаптовуємось. Виробляємо документацію на кисень. Уже тестуємо, щоб запустити ІФА-діагностику в лікарні. Закупляємо медикаменти. У п’ятницю-суботу плануємо розгорнути додатково 7 кисневих точок. На харчування, думаю, ніхто не скаржиться. Умови як в лікарні, але стараємось для людей, підтримуємо. Вже зменшився потік благодійної, гуманітарної допомогти.

– І на завершення – як вплинула «червона» зона на пацієнтів, надання допомоги в медзакладі?

– Поки ми в «червоній» зоні лікарня не може приймати планових хворих. Працюємо в ургентному порядку, надаємо допомогу хворим із COVID-19 та невідкладною патологією. І навіть, на жаль, за цей час у двох невідкладних виявили коронавірус. Після того як ми вийдемо з «червоної» зони – тоді зможемо надавати планову допомогу. Люди обділені через нашу безвідповідальність, нерозумність. Дубенчани мають думати не тільки про себе. А ще головніше, щоб зробили висновки та берегли себе. Зараз завдання № 1 – вийти з «червоної» зони. Тут вже ніхто не допоможе – ні ми, ні влада. Ми (медики – прим. ред.) тільки усуваємо наслідки.

За інформацією  Інформаційного порталу м. Дубно.

Читайте також