Дві платіжки за блакитне паливо невдовзі отримуватимуть жителі Рівненщини: що це означає

Жителі Рівненщини розпочали отримувати дві платіжки за використане блакитне паливо. В одній із них – рахунок за спожитий газ, а в іншій – за його доставку. Якщо сума в першому буде коливатись, то за транспортування – ні. Цей щомісячний платіж за доставку газу буде однаковим та незмінним впродовж року. Споживачі можуть платити за доставку одним платежем — наперед за півроку або навіть на рік. З цього приводу комерційний директор АТ «Рівнегаз» Віктор Осницький пояснив, що такі зміни зроблять відносини між споживачами та компаніями більш прозорими:

«У цьому плані, вважаю, був важливий крок до лібералізації ринку природнього газу, до його удосконалення, а також до більш прозорих відносин між споживачами та надавачами послуг. Оскільки, споживач у такому випадку ясно бачить, за що він платить, що собою являє вартість товару та вартість послуги із доставки газу. Було принципово змінено сам підхід до формування системи оплати за послуги доставки природнього газу».

Якщо раніше вартість доставки залежала від приєднаної потужності, тобто розмір цієї плати залежав від розміру лічильника, то на сьогоднішній день - це плата за замовлену потужність, яка залежить від того, скільки газу споживач використав за попередній «газовий рік».

Віктор Осницький

«Замовлену потужність для побутових споживачів визначає оператор ринку природнього газу, у нашому випадку – АТ «Рівнегаз» на підставі фактичного споживання газу за попередній «газовий рік». Ми до розрахунку беремо обсяг, спожитий нашими абонентами із 1 жовтня 2018 року до 30 вересня 2019 року. Це річна замовлена потужність. Місячна плата визначається шляхом множення цього обсягу на тариф, який нам затвердило НКРЕП, у нашому випадку це 1 гривня 20 копійок із ПДВ і діленням на 12 місяців. В результаті маємо щомісячну плату за доставку природного газу до помешкань абонентів. Ця зміна девчому навіть спрощує саму систему розрахунків для наших абонентів за розподіл природнього газу. Раніше чим більше людина природнього газу споживала, тим більше сплачувала за його доставку. Наразі наші абоненти мають можливість щомісячно рівномірно сплачувати за доставку газу до своїх помешкань», - пояснив Віктор Осницький.

До прикладу, якщо родина користується газовим котлом, плиткою і споживає 2 тисячі кубометрів газу  в рік, то розрахунок вартості доставки блакитного палива виглядатиме наступним чином: 2000*1,20/12 = 200. Тобто, 200 гривень щомісяця упродовж року буде сплачувати родина за доставку газу.

Варто відзначити, що з липня для вирахування річного споживання газу потрібно буде множити не на 1.20, а на 1.38.

Побутові споживачі, які використовують природній газ менше 9 місяців, отримають платіжки на доставку, сума в яких визначається на рівні планових об’ємів відповідно до Кодексу газорозподільних мереж та в залежності від групи споживання.  

Відтак, якщо у листопаді жителі Рівненщини платили за 1 кубометр газу 7 гривень 08 копійок, у грудні6 гривень 31 копійка (разом із доставкою), то відтепер – 6 гривень 91 копійка та окремо за доставку.

Читайте також