"Є побоювання, що пасажири перейдуть на БлаБлаКар": на Рівненщині вже діють нові правила перевезень

На Рівненщині та у інших областях Україні відсьогодні діють нові правила міжобласних перевезень. Відтепер, щоб скористатися громадським транспортом та доїхати до іншої області, необхідно мати сертифікат про вакцинацію, результат ПЛР-тесту або довідку про одужання, справжність якої підтверджена додатком "Дія".

Правила стосуються як водіїв, так і пасажирів транспорту.

Журналісти "Рівне Медіа" поцікавилися, як реалізовують нововведення на рівненському автовокзалі. Зокрема, начальник АС "Рівне" Павло Мінчук розповів, хто перевірятиме наявність сертифікатів, та яким чином правила вплинуть на роботу станції.

"У перевірці документів ми не будем обрати участь. Ми не маємо таких повноважень. Те, що ми можемо – тільки інформувати населення, що вступили в дію нові правила перевезень. Перевіркою вже будуть займатися компетентні органи", - зазначає пан Мінчук.

За словами директора, наразі вже виникли проблеми, адже ряд перевізників скасували рейси. Не вийшли на маршрут автобуси до Вінниці, Хмельницька, Шумська, Славути. Причиною таких дій є те, що досі не всі водії вакцинувалися. 

На запитання, чи вдарять нові правила по кишені автостанції, посадовець відповідає, що про збитки можна буде говорити згодом.

"Звісно, є побоювання, що пасажири перейдуть на "бла-бла-кар", як це було минулого локдауну. Дуже багато пасажирів тоді пересіли на такі сервіси, які не контролюються з боку державних органів. Звичайно, тоді набагато зменшилися перевезення на дальні відстані. За словами перевізників, впав пасажиропотік на даних маршрутах. Поки суттєво не відчуваємо цього. Буде видно через деякий час", - зазначив пан Мінчук.

Займатися перевірками пасажирів на наявність необхідних документів будуть правоохоронні органи та працівники Укртрансбезпеки. Про майбутні перевірки на території автостанції керівництво поки не повідомляли, однак така ймовірність є. 

"Під час купівлі квитка у касі на станції не будуть запитувати сертифікат, а тільки попереджуватимуть касири. Населення має бути вже інформоване, адже про це повідомляли заздалегідь – що будуть зміни з 21 жовтня", - повідомляє Павло Мінчук. 

Водії розповідають, що перевірки проводяться безпосередньо на дорогах. На постах патрульні зупиняють маршрутки та перевіряють усіх у салоні на наявність документів.

Зокрема, водій маршрутки "Рівне-Луцьк" розповів, що зранку вже пройшов таку перевірку. 

"Вже зупиняли, перевіряли сертифікати на посту. І мій, і пасажирів сертифікат. Пасажирів було тільки троє – всі були вакциновані. Зупинили на дорозі, перевірили і відпустили далі їхати. Звісно, такі нововведення треба. Ще жорсткіші навіть. Люди їдуть, заражають один одного. Що буде менше пасажирів – хай перевізники бояться. А ми чого маємо переживати", - зазначив водій.

Ми запитали думку ще одного водія цього ж маршруту ("Рівне-Луцьк") - його ставлення до нововведень кардинально відрізняються від попереднього. Чоловік тільки прийшов на роботу і на маршрут ще не виїжджав, але каже, що до перевірок готовий.

"Я ставлюсь до цього всього негативно. Я навіть проти ременя безпеки. Кожен їде і кожен за себе думає. Мені держава нічого на дала. Я не можу зрозуміти, чому так за нас переживати, чому такі заходи безпеки. Доброго нічого нам не дали, тільки податки, наганяї. Уплати, заплати за світло, за газ, за бензин. В нас все по закону – начальник сказав, а я, як підлеглий, виконую. Я буду перевіряти сертифікати у пасажирів. У мене по маршруту є пост, де будуть спиняти. Я готовий, я закону не порушую", - зазначив шофер маршрутки.

Варто додати, що на територію автовокзалу приїжджали патрульні на службовому авто, які перевірили пасажирів та водія автобусу, що їхав до Польщі. Офіційну інформацію про деталі перевірок у пресслужбі поліції нададуть згодом.

Ми писали раніше: Відомо, хто перевірятиме у пасажирів та водіїв маршруток документи про вакцинацію

Читайте також