ЄС та 42 країни закликали росію вивести свої війська із Запорізької АЕС

ЄС та 42 країни закликали російську федерацію негайно вивести свої війська із території Запорізької АЕС. 

Відповідну спільну заяву від 12 серпня щодо ситуації на ЗАЕС опубліковано у неділю на сайті делегації ЄС при міжнародних організаціях у Відні.

"Ми закликаємо російську федерацію негайно вивести свої військові сили та весь інший неуповноважений персонал із Запорізької атомної електростанції, її найближчих околиць та всієї України, щоб оператор та українська влада могли відновити свої суверенні обов’язки в межах міжнародно визнаних кордонів України і законний оперативний персонал міг виконувати свої обов'язки без зовнішнього втручання, погроз та неприйнятно важких умов праці", - йдеться у заяві.

Вказується, що це також "дозволить МАГАТЕ здійснювати верифікацію відповідно до зобов’язань України щодо гарантій у безпечних умовах та вчасно".

Євросоюз та 42 країни наголосили, що розміщення російських військових та озброєння на ядерному об’єкті "є неприйнятним і порушує принципи безпеки та гарантій, які всі члени МАГАТЕ зобов’язалися поважати".

Також вони висловили свою підтримку роботі МАГАТЕ та його гендиректора, спрямованій на надання допомоги Україні у сферах ядерної безпеки та впровадження гарантій у ході війни росії проти України, "поважаючи при цьому повний суверенітет України над її територією та інфраструктурою".

"Ми рішуче засуджуємо використання росією дезінформації в її спробах виправдати свої незаконні дії в Україні. Міжнародна спільнота притягне росію до відповідальності за її агресію, і росія має понести повне покарання за свої протиправні дії в Україні", - зазначається у документі.

Заяву підписали усі члени ЄС і Євросоюз як окремий підписант, а також Норвегія, Британія, США, Канада, Японія, Південна Корея, Австралія, Нова Зеландія, Грузія, Молдова, Північна Македонія та Туреччина.

Читайте також: Окупанти обстрілюють ЗАЕС та готують провокації під українським прапором - розвідка

Читайте також