Євген Донцов покинув рівненський «Верес»: про причину розірвання контракту, Veres TV, Хахльова та Надєїна

З персоною Євгена Донцова пов’язана значна частина новітньої історії рівненського «Вереса». Він був одним із тих, хто стояв у витоків червоно-чорного клубу. Два місяці тому Євген вчергове повернувся до «Вереса» – цього разу на посаду директора з маркетингу. Попри втілення нових ідей у навколофутбольне життя клубу, співпраця вийшла нетривалою. Євген Донцов заявив про те, що покидає червоно-чорну сім’ю.

Ми поспілкувалися з Євгеном про останній період роботи у «Вересі», проекти, які вдалося та не вдалося запустити, а також спробували з’ясувати, що стало основною причиною завершення співпраці.

– Рівненський уболівальник звик: якщо у «Верес» повертається Євген Донцов, то буде багато цікавих навколофутбольних перформансів, новин та подій. Зараз Ви покидаєте клуб у період, коли про нього знову говорять і пишуть багато. Чи є це показником добре виконаної роботи?

– Можна багато говорити про свої досягнення, але бути суб’єктивним і трохи помилятись. Потрібно, щоб про це говорили показники, цифри і тому подібне. З точку зору статистики, робота за цих два місяці була проведена дуже ґрунтовна, яка дала результат клубу в плані впізнання, нових вболівальників, покращенню іміджу.

– Запуск Veres TV. Чи виправдав він себе? Адже раніше всі домашні матчі транслювалися на місцевому телеканалі. Чому вирішили повністю перейти на YouTube-трансляції?

– Верес ТВ це не лише трансляції, але й різні передачі, які мали розкривати більше інформації про життя клубу. Так з’явилась передача бекстейдж, де оператор знімає як команда їде на гру, трохи під час гри, ті емоції які не видно з трансляції, в підтрибунці тощо. З’явились репортажі з тренувань. Записали нову передачу «Інтерв’ю» з гравцем в колі його сім’ї, сподіваюсь цей випуск вийде на Верес ТВ. Стосовно трансляцій, то було прийнято рішення зробити їх більш якісними та цікавими для глядача. Тому вибрали цей вектор, який дав якість трансляцій не гірше за матчі УПЛ, і точно кращі за більшість трансляцій клубів ПФЛ. Скажу, що оператори та режисери, які працюють зараз на матчах Вересу, знімають і на каналах Футбол 1/2 матчі УПЛ. Щодо матчів в ефірі телеканалу, то це тимчасове рішення керівництва каналу, і наскільки я знаю, то вже скоро вони будуть знову транслювати матчі клубу.

– Матчі «Вересу» зараз коментує відомий своєю роботою на телеканалах «Футбол» Олександр Тингаєв. Як вдалося зацікавити його коментувати матчі у Млинові.

– Футбольний світ тісний, і коли треба знайти якийсь хороший контакт, то це займає небагато часу. Я запитав в товариша, який працює в національному спортивному медіа , кого він мені порадить – він дав кілька контактів. Домовились з Олександром, і це реально суттєво покращило якість трансляцій.

– З приходом у «Верес» блогера Дмитра Поворознюка, схоже, клуб взяв для себе більше, ніж гравець. Велика армія шанувальників проекту «Трендець» тепер мігрувала на сторінки «Вереса» та чекає дебюту Дмитра у професійному футболі. Як вдалося домовитися з Поворознюком про таку колаборацію?

– Я не був знайомий з Дмитром, і навіть жодного разу не дивився Трендець. Але знову, є спільні знайомі, які могли дати оцінку один одному, також я знав, що Дмитро один з найяскравіших та креативних спортивних журналістів України. Я знав про його ціль та мету спробувати себе в якості професіонального футболіста. Набрав Дмитра, домовились про зустріч, і за півгодини зрозуміли, що може бути цікавий взаємовигідний проект. А далі вже почалась підготовка, секретність та все інше:). Так, цей проект дав Дмитру багато чого, але клуб, в свою чергу, дуже суттєво покращив свої показники в медіа завдяки проекту з Дмитром. Плюс я знаю, що він створює і хорошу атмосферу в команді. Окремо вдячний Юрію Вірту за цей проект і за те, як він до нього поставився. Без нього було б неможливо втілити це в життя.

– Спортивні результати команди зараз не відстають від навколофутбольних новин. Однак усім знайомий гіркий досвід, коли «Верес» бадьоро починав та вийшов в УПЛ, а потім «здувся» на користь багатих людей зі Львова. Чи легко було повернути довіру уболівальників та імідж перед українською футбольною спільнотою?

– Такі питання не вирішуються швидко. На це йде час, багато часу та багато правильних рішень. Верес зараз рухається в правильному напрямку і вірю, що скоро про клуб будуть згадувати в контексті зовсім інших історій, приємних історій.

– Питання інфраструктури є болісним і дотепер. Припустимо, «Верес» закінчить цей чемпіонат у трійці лідерів і підвищиться у класі. Чи є гарантії, що команда гратиме у Рівному і не повторить долю своїх попередників трирічної давнини?

– Вірю, що не повторить сумну долю. Сьогоднішні власники люблять клуб і бачать його в Рівному. Сподіваюсь, це надовго. Але, стосовно стадіону, то це питання не лише клубу, але й місцевої влади.

– Тренувальна база на «Північному». Чому саме там, неподалік Усті, вирішили взяти в оренду землю для будівництва тренувальних полів. І чому чинна міська влада, на ваш погляд, не захотіла розглянути це питання на своїй останній сесії Рівнеради?

– Це питання не було в моїй компетенції, тому не можу його коментувати. Лише скажу, що дивує рішення місцевих депутатів. Я, як засновник дитячої футбольної академії кілька останніх років звертався до депутатів допомогти знайти ділянку, де я б з партнерами міг побудувати поля для дітей, та все марно. Спорт та здоров’я молоді, мабуть, не в пріоритеті у наших депутатів.

– Ви були дотичні до керівництва «Вересу» за часів Олексія Хахльова. Тепер працювали пліч о пліч з Іваном Надєїним. Чи можна порівняти президентів клубу? Коли фундамент будівництва «Вересу» був міцнішим?

– Фінансово клуб міцніший при Надєїну. Стосовно візії, бачення клубу, залученню людей - то тут складно комусь бути кращим, ніж Хахльов. Але помилка двох, на мою суб‘єктивну думку - це форсування подій. Але легко говорити, коли не вкладаєш особисті кошти. У будь-якому випадку, я вдячний обом президентам за той досвід, що я отримав.

– У своєму дописі на «Фейсбук» Ви написали, що розійшлися в оцінках результату з власниками клубу. Чи означає це, що від Євгена Донцова очікували більшого? І чи є плани, які так і не вдалося втілити під час четвертого повернення у клуб?

– Так, очікували більш продуктивної роботи, чи більших результатів. Але розбудова клубу вимагає часу, принаймні я так вважаю. З моєї точки зору, ми рухались в правильному напрямку. Але якщо ти бачиш, що не в змозі задовольнити бажання власників, і розумієш, що ти працював на максимумі, то мабуть варто звільнити місце для більш компетентного спеціаліста. Стосовно планів на наступний прихід, хоч і кажуть ніколи не казати ніколи, але я сумніваюсь, що це буде. Однак ви мене точно побачите на трибунах вболіваючим за наш клуб.

– Чим займатиметесь далі? Що б побажали людям, які продовжать Вашу роботу у «Вересі»?

– В мене є свої футбольні проекти, які я розвиваю вже декілька років - це дитяча академія «Стандарт»  та федерація міні-футболу України. Буду більше приділяти їм часу, а також продовжу консультувати інші футбольні клуби, як було до цього часу. А людям у «Вересі» бажаю продовжувати свою працю і скажу, що ви неймовірні! Кожен день роботи в клубі був приємний і продуктивним завдяки вам.

Читайте також