Фахівці встановили причину масового отруєння на весіллі на Рівненщині

За результатами епідеміологічного розслідування харчової токсикоінфекції встановлено, що причиною отруєння людей, які були на святкуванні весілля в с. Дружба, Радивилівського району, стала сальмонела ентерітідіс. Причина виникнення спалаху - вживання торту забрудненого сальмонелою. Обставиною, що сприяли поширенню інфекції та недотримання особистої гігієни та технологічного процесу приготуванні їжі у кафетерії с. Дружба. Ймовірним джерелом інфекції могла бути носій, яка мала контакт з кулінарними виробами. 

Як вже повідомлялось, з 14 серпня 2018 р. в інфекційне відділення Радивилівської районної лікарні з ознаками харчової токсикоінфекції почали поступати хворі, які були на святкуванні весілля 12.08.2018 року у кафетерії с. Дружба. Було госпіталізовано 15 осіб, з них 4 дітей, ще 1 хворий лікувався амбулаторно. Всього захворіло 16 людей, з них 4 дітей. Всім хворим виставлений заключний діагноз сальмонельоз. Діагноз підтверджений лабораторно.

Бактеріологічно обстежено 47 осіб, з них 15 хворих. На мікробіологічне дослідження відібрано 9 проб харчових продуктів, 2 проби питної води та 44 змивів з об’єктів довкілля. У хворих, носія та із торту домашнього приготування, який вживали всі захворілі, виділено Salmonella enteritidis.

Рівненський обласний лабораторний центр

Читайте також