Фрукти, ягоди і овочі: хто та як перевіряє товар на ринках у Рівному?

Фото - Суспільне

На ринках Рівного працюють лабораторії, які контролюють якість фруктів, овочів, ягід та інших харчових продуктів. Протягом шести місяців 2021-го року у них провели дослідження близько 20 тисяч проб. Аби перевірити якість продукції, до лабораторій можуть звернутися як продавці, так і покупці.

Про це Суспільному розповіла заступниця директора Рівненської регіональної державної лабораторії держслужби з питань безпечності харчових продуктів Ірина Кондратюк. Спеціалістка пояснила, як відбувається цей процес.

Навіщо проводять аналіз

"Кожна партія, яка заходить на ринок, щоб її можна було реалізувати, здає овочі та фрукти в лабораторію, де проводиться певний контроль, згідно зі сферою акредитації. Якщо продукція якісна – видається експертний висновок. Якщо ж продукт недоброякісний, то видається експертний висновок, звертається до власника ринку і така продукція забороняється для реалізації на території ринку", – розповіла Ірина Кондратюк.

Фото - Суспільне

"У нас є три акредитовані лабораторії. В деяких місцях, як от на оптовому ринку Дикому, перевіряють продукцію рідше, бо там, новий товар заходить рідко, там більші партії. А на дрібніших ринках проводиться щодня", – зазначила представниця лабораторії.

Такі лабораторії знаходяться у м'ясному та молочному відділах центрального ринку. А регіональна лабораторія знаходиться на Макарова, 12.

Хто може замовити дослідження

Вона додала, що кожен охочий може звернутися до продавців ринку з вимогою показати результат дослідження лабораторії з експертним висновком. У ньому повинні бути дані продукту, який досліджували, які показники перевіряли, норму та факт.

Разом з тим Ірина Кондратюк наголосила: на стихійних ринках лабораторії не працюють, дослідження якості овочів та фруктів не проводять.

"Працівники лабораторії не мають права перевіряти за межами ринку, на ярмарку також. Ми тільки повинні згідно зі своїми правила перевіряти продукцію, яка знаходиться на території ринку. Поза територією ринку ми не відповідаємо за цю продукцію", – сказала заступниця директора лабораторії.

Фото - Суспільне

Кожна людина, яка хоче дослідити куплене чи свою власну продукцію, може звернутися до лабораторії, здати продукт в певній кількості згідно з нормою. Аналіз та експертний висновок у такому випадку будуть готові за декілька хвилин.

"У нас є ще регіональна лабораторія, так само оформлюється акт відбору, так само результат. За бажанням люди, які торгують за межами ринку, можуть отримувати такий сертифікат якості, якщо звернуться до лабораторії самостійно. Можуть звернутися і лабораторія дослідить", – розповіла Ірина Кондратюк.

Що робити, якщо аналізи – погані

Якщо результати лабораторної перевірки продукту незадовільні, то потрібно звернутися до спеціального органу.

"Це є наша Держпродспоживслужба. Туди телефонують, приходять особисто, пишуть скаргу і її розглядають. Якщо у покупця сумніви у якості товару, він так само може прийти в лабораторію і те, що у нього сумніви щодо якогось показника, що він підозрює у цьому продукті – без ніяких причин він може його дослідити", – повідомила Ірина Кондратюк.

Що ж стосується супермаркетів, – додала заступниця, то до них продукція надходить вже з готовими результатами досліджень та сертифікатами якості.

Згідно з даними Ірини Кондратюк, протягом шести місяців 2021-го року в лабораторіях Рівного провели 20 тисяч досліджень проб продуктів. З них 12 тисяч перевіряли і на вміст нітратів та радіоактивність. Порушень якості не виявили.

Читайте також