Гадання на Андрія: коли ворожити та як дізнатись свою долю

До наших днів зі старовини дійшло безліч ворожінь на Андрія, у ніч з 12 на 13 грудня: на каблучці, на попелі, за допомогою чобота, воску, дрібних предметів, швейних голок.

Що не можна робити перед ворожінням

Якщо ви збираєтесь у цю ніч дізнатись своє майбутнє, то вам не можна їсти нічого м’ясного, тільки хліб і воду. Але найголовніша умова – щоб у цей день усі близькі родичі були ситі. Ворожать тільки дівчата або жінки. До і після гадання потрібно мовчати, поки не настане ранок

Найпопулярніші гадання на День Андрія

  1. Ворожіння на варениках. Кожна дівчина ліпила свій особливий вареник, після чого їх виставляли в ряд і кликали найближчого домашнього улюбленця. Чий вареник чи пиріжок домашній улюбленець з'їсть, та дівчина перша вийде заміж.
  2. У ніч з 12 на 13 грудня дівчина ховає під подушку 11 аркушів паперу з написаними чоловічими іменами на кожному, один повинен бути при цьому порожнім. Вранці потрібно дістати один з аркушів, на ньому буде ім'я майбутнього чоловіка; якщо трапилася "пустушка", майбутнє поки залишається таємницею.
  3. Вважається, що чоловік, який дівчині присниться на Андрія, стане її чоловіком. Тому щоб наснився суджений, потрібно подумати про нього перед сном.
  4. Дівчата виходять на вулицю - кожна запитує ім'я першого зустрічного чоловіка — таке ім'я буде у судженого.
  5. Ворожіння на непрозорих чашках: в них кладуть цибулю, хліб, сіль, цукор, каблучку, гроші, в одну наливають воду. Потім дівчата обирають по одній. Цибуля обіцяє сльози; хліб - достаток; сіль - неприємності; каблучка - весілля; гроші - багатство; цукор - веселощі; вода - вагітність.
  6. Якщо у вас вдома є кіт, то він допоможе вам дізнатися, чи здійсниться ваше бажання. Спочатку подумайте над тим, що ви хочете та чого очікуєте. Тоді покличте кота і дивіться, якою лапою він ступить через поріг. Якщо правою – бажання здійсниться.
  7. Дівчина бере тарілочку й насипає туди пшеницю, опустивши в неї золоту, срібну, з коштовним каменем і просту каблучку. Потім заплющує очі та дістає одну з них. Срібна - зустріне другу половинку; золота - вийде заміж; з каменем - буде кохана; проста - і далі буде шукати коханого.
  8. Ворожіння з туфелькою: дівчина знімає її з лівої ноги кидає за ворота. Якщо носок повернутий назад до воріт, жити дівчині ще рік вдома, якщо в якийсь інший бік — вийде в новому році заміж.
  9. Ворожіння на попелі: треба спалити на тарілці зім'ятий аркуш паперу, а потім запалити свічку, й за тінню, утвореною попелом, визначити свою долю. Якщо побачите обриси будівлі - до вінчання.
  10. У ніч на Андрія Первозванного дівчина бере коробку сірників і, тримаючи її в руках, загадує бажання. Потім витягує сірники, примовляючи на кожну: "збудеться", "не збудеться" або "так", "ні". Останній сірник – відповідь.
  11. Ворожіння з ланцюжком. Дівчина залишається одна в кімнаті і бере у праву руку золотий або срібний ланцюжок. Стискаючи ланцюжок у кулаці, дівчина має зосередитись на тому питанні, яке її найбільше цікавить. Це може бути і питання про майбутнього нареченого, і про кількість дітей. Чітко уявивши, що саме цікавить, дівчина кидає ланцюжок на стіл і дивиться на фігуру, яка вийшла.
  12. Гадання на рушнику: у ніч на Андрія треба вивісити за вікном білий рушник, примовляючи "Суджений-ряджений, прийди і утрися». Якщо вранці він буде вологим, отже, в новому року дівчина вийде заміж.
  13. Щоб дізнатися, якою буде майбутнє сімейне життя, необхідно на клаптиках паперу написати варіанти розвитку подій, наприклад, «дитина», «переїдемо», «розбагатіємо», «розлучимося». Ці написи необхідно загорнути в носовичок коханого і покласти собі під подушку. А вранці витягніть папірець.

Читайте також