Гарний ріст та щедрий врожай: чим підживлювати огірки?

Ілюстративне фото

Огірок - один з найпопулярніших і споживаних овочів. У ньому прекрасно поєднуються свіжість аромату, хрускіт, соковитість, низькокалорійність. Крім цього він багатий на вітаміни. Важливий етап у вирощуванні огірків – це підживлення. Останнім часом господарі стали віддавати перевагу удобренню не хімічними речовинами, а підручними безпечними народними засобами. Правильно обраний період і склад добрива стане запорукою великого врожаю зелених огірочків.

1.Хлібна підгодівля огірків

Найпростіша і доступна підгодівля. Щоб приготувати закваску потрібно взяти звичайне відро, наповнити його на 2/3 підсушеними хлібними сухарями, додайте воду, щоб вона покрила шар сухарів. Потім накласти кришку меншу по діаметру, ніж відро і встановити поверх неї вантаж. Це робиться для того щоб хліб не піднімався над рівнем води і не закисав. Відро відставляють в темне прохолодне місце на тиждень. Потім готову закваску розводять 1:3 і поливають під кожен кущик не менше ніж по 0,5 л добрива - від початку утворення зав'язі і до кінця плодоношення раз в 7 днів.

2.Підживлення огірків золою (попелом)

Зола - необхідне органічне добриво багате на фосфор, калій та інші корисні мікроелементи. Її поживний склад безпосередньо залежить від віку та виду рослин, які спалили. Використовуйте золу протягом усього зростання культури і розвитку плодів. Можна з золи приготувати настій або ж користуватися сухою. Настій з золи - в звичайне відро з водою насипають 1 ст. просіяного попелу. І дають постояти 7-9 днів, при цьому помішуючи розчин кожен день. Норма обробки 5-7 разів за сезон, по 0,5 л. на кущик. Суха зола - просипають просіяною золою під кожен кущ перед поливами. Обмеження щодо проведення підгодівлі - зола не сумісна з азотними добривами, холодною погодою. Використовувати тільки золу з органічних залишків рослин і дерев без домішок пластика або сміття.

3.Підживлення дріжджами

Використовують тільки хлібопекарські дріжджі. Вони мають ряд корисних властивостей: підвищують стійкість саджанців, збільшують швидкість утворення коренів, підвищують імунітет рослини, стимулюють зростання. Настій з дріжджів - пачку дріжджів розім'яти і акуратно покласти в 3л. води, додати 100 г цукру. Дати настоятися в теплому місці близько 3 днів. Проводять не більше 2-3 разів за сезон. Норма витрати - 0,5 л. під кущик. Щоб дріжджі подіяли необхідно вносити в уже прогрітий ґрунт. 

4.Підживлення цибулевим лушпинням

Вона більше є стимулятором імунітету і захистом від хвороб. Це добриво позитивно і тонізуюче впливає на огірки. Відвар з лушпиння цибулі - 20 г сухого лушпиння залити 5 л. води. Дають настоятися 4 дні. Проціджують і поливають. Дуже корисна така підгодівля при пожовтінні листя огірків.

5.Підживлення огірків курячим послідом

Корисність цієї підгодівлі є в тому, що послід багатий залізом, міддю, кобальтом, цинком і марганцем. Послід можна застосовувати як в сухому і в розведеному вигляді. Настій посліду - послід заливають водою 1:20 і дати відстоятися періодично помішуючи. Потім розчин проціджують і він готовий до поливу. Норма - 0,5 л. під кущик. Використовують 3 рази в сезон: період вегетації, цвітіння і плодоношення.

6.Підживлення йодом

Він сприяє прискоренню обміну речовин, стимулює зростання, покращує смакові якості і підвищує врожайність. Розчин йоду - в 3 л. води капають 1 краплю йоду. Добре перемішують і поливають під корінь, а можна і обприскувати від борошнистої роси і фітофторозу. Розчин йоду з молоком - на 3 л. води капають 4 краплі йоду і додають 350 мл. молока. Обприскують не тільки батоги і листя, а й грунт навколо рослини.

7.Підживлення огірків зеленкою

Вона допомагає накопичуватися міді в грунті. Цей важливий мікроелемент позитивно впливає на утворення хлорофілу, прискорять обмін речовин і утворення плодів. Розчин зеленки - на відро води буде потрібно 5 мл. зеленки. Перемішати і можна обприскувати. Для поливу використовую 10 л. з додаванням 10 крапель зеленки. Полив здійснюють кожні 2 тижні після появи 2 листочків.

Застосування народних засобів для добрива огірків в правильних співвідношеннях допоможе Вам отримати відмінний урожай і заощадити бюджет.

Джерело: РІВНЕ 1. 

Читайте також