Городи - у воді, а у льосі плаває картопля: під загрозою затоплення десятки сіл на Рівненщині (ВІДЕО)

Річки виходять з берегів, затоплюють городи та сунуть на поля. Велика вода прийшла на Рівненщину і якщо її не стримати, вона здатна прорвати греблі. Тоді потужна повінь загрожуватиме майже 8 десяткам населених пунктів. Такого на Поліссі не було майже 10 років.

Повідомляє ТСН.

Мешканка Полісся Тетяна розповіла журналістам, що у її льосі - води по кісточки. Картопля, яку мали садити цієї весни - плаває. Жінка каже, що минулого року вона у цей час вже поралась на городі, а цьогоріч грунт - у воді. 

Така ситуація і в пана Адама, який щодня з льоху виносить по 80 відер води, щоб врятувати картоплю.

Через підтоплення на полях може не бути очікуваного врожаю.

Поліська річка Ножик зазвичай вужча, однак цього року вийшла з берегів та загрожує підтопленням навколишнім будинкам та місцевій церкві. Люди власноруч насипали дамбу, щоб стримати воду.

Загалом у регіоні піднявся рівень грунтових вод і, відповідно, рівень у магістральних каналах. Усе через різке танення снігу та рясні дощі. У березні випало майже 62% опадів річної норми. Затопити може майже 5 тисяч господарств.

"Наразі працює цілодобово 72 насосні станції відкачки, сформовано 10 аварійних бригад, 31 одиниця техніки", - розповідає перший заступник держагенства меліорації та рибного господарства України Тарас Кот.

У одному із сіл ще з січня місцева насосна станція цілодобово відкачує воду із 2000 гектарів землі і все одно поля залиті. Якщо вода довго буде заливати грунти, то земля буде втрачати свою родючість. 

Схожа ситуація була у 2013 році. Тоді водопілля вдалося зупинити, а от у 1999 році - ні. Тоді велика вода накрила відразу кілька областей. 

Цьогоріч у регіоні намагаються укріпити дамби. Якщо буде суха та сонячна погода, то фахівці впевнені, що за кілька тижнів водопілля таки приборкають.

 

Читайте також