Говорили про наболіле: Віктор Шакирзян поспілкувався з батьками дітей з інвалідністю

13 жовтня у Рівному громадські активісти зібрали батьків дітей з інвалідністю. На зустріч прийшов керівник «Рівне Разом» Віктор Шакирзян, аби особисто поговорити та почути проблеми кожного із батьків, які вже втратили надію, що хтось їм допоможе.

«Ми зібрали тих, хто залишається зі своїми проблемами сам на сам. У першу чергу батьки дуже скаржилися на соціальну політику нашого міста. Всі ті соціальні пільги, всі ті речі, котрі повинні надані бути цим дітям - все батьки добиваються самі. Були підняті питання реабілітації діток, говорили про подальшу освіту після школи для діток, які могли б далі реалізувати ся. Ці діти потребують комфортного міста для свого життя», - зазначила логопед-дефектолог Ірина Петрик-Щокова.

Поки діти гралися з аніматорами, батьки розповіли, що вони, як і усі, мають свої захоплення: хтось пише вірші, хтось грає на фортепіано, хтось танцює, хтось любить ходити у басейн та подорожувати. Однак, дітки з інвалідністю не те, що займатися улюбленими справами, часто навіть не мають можливості здобувати освіту.

«Проблема, що з важкими дітьми не хочуть займатися, спеціалісти відмовляються. Ці дітки також мають право на освіту. У нас як? Одні мають право на освіту, а ви сидіть дома, тому що ви тяжкі, ми не хочемо з вами витрачати час. У мене не ходячий син і було дуже важко влаштувати його в освітній центр. Я хочу, щоб нас бачили, ми також громадяни цієї країни», - розповіла мама Наталя.

«Проблем у нас дуже багато у когось зі слухом, у когось з зором, у когось ДЦП, у когось синдром Дауна. Вже люди зневірені, всі знають, що держава нам не допомагає. Я б хотіла в життя батьків внести трішки позитиву. Є мами, діткам, яких уже 18 років, а вони не можуть і не мають куди вийти і отак день за днем людина повільно згасає. А я хотіла б, щоб вони збиралися спілкувалися. Тому сьогодні я прийшла, щоб Віктор Шакирзян підтримав, щоб ми могли збиратися і хоча б просто спілкуватися», - каже мама Ольга.

Батьки розповідали про випадки, коли їм пропонували ще у пологовому будинку відмовитися від дитини. Мовляв, це буде людина, яка не зможе подбати про себе і це зіпсує вам життя. Батьки, які взяли на себе таку відповідальність потребують допомоги та підтримки.

«Треба почати працювати з батьками. Я знаю дуже багато сімей, які, якщо навіть є інклюзивний майданчик, якщо дитина вже підліткового віку - вони бояться вийти з хати з тією дитиною. Це проблема, якщо мама у такому стані, що можна говорити про дітей. Як діти мають бути в соціумі, коли мама ще не прийняла цю дитину», - зазначила мама Іванна.

Переважно у сім’ях не одна дитина, батькам дуже важко фінансово. Скаржаться, що якщо у дитинки вади слуху, то великі кошти йдуть на слухові апарати. З великими труднощами зіштовхуються батьки діток, які не можуть самостійно пересуватися.

«До вас мають приходити соціальні працівники і запитувати, що вам потрібно, чим треба допомогти. Ви не маєте бігати і добиватися того, на що маєте повне право. Не має бути проблемою, що не має інватаксі чи пандусів, це має бути нормою. Радий сьогодні бачити тут дітей, їхні щирі емоції і щиро пишаюся вами і тією титанічною працею та витримкою, яка у вас є, бережіть себе. Я зроблю усе можливе, щоб ви не залишалися сам на сам зі своїми проблемами, щоб перестали жити з думкою, що у нашій країні ніхто вам не допоможе», - зазначив керівник «Рівне Разом» Віктор Шакирзян.

“У місті гостро стоять проблеми діток з ДЦП. Поза увагою влади всіх скликань залишалися дітки з аутизмом, з вадами слуху, рідкісними генетичними хворобами (фенілкетонурія, СМА). Батьків хвилює відсутність закладів для навчання і реабілітації, або недостатня кількість уже існуючих, відсутність в штаті компетентного персоналу. Ряд питань можна успішно вирішити на місцевому рівні. Це встановлення пандусів, безкоштовний проїзд на навчання дітей з інвалідністю, навчання педагогів для занять з учнями певних нозологій (аба-терапевти, сурдопедагоги, реабілітологи). Обговорювалось також питання реорганізації Реабілітаційного центру міської ради "Крок", який наразі допомагає лише людям з порушеннями опорно- рухового апарату, залишаючи поза увагою інших людей з інвалідністю”, - зазначив на зустрічі Вадим Коваль, кандидат в депутати від “Рівне Разом”.

 


*передвиборча агітація. 

Читайте також