Громада на Рівненщині ділилася досвідом (ФОТО)

фото - Фейсбук

Про секрети успіху Радивилівської громади дізнавалися представники інших міст, пише Рівненський Центр розвитку місцевого самоврядування.

7 вересня з ініціативи Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування за сприяння Програми ULEAD з Європою / ULEAD with Europe відбулася навчальна поїздка у Радивилівську міську об'єднану територіальну громаду. На сьогодні це поки єдина міська ОТГ у Рівненській області.

Учасниками поїздки стали заступники міського голови та депутати Костопільської міської ради, депутати Березнівської міської ради, представники двох сільських рад Березнівського району, начальники відділів економіки обох райдержадміністрацій.

У Радивилів вони приїхали, щоб почути відповіді на свої запитання: які переваги дає статус ОТГ? як разом живуть місто і села? що вдалося зробити в громаді від часу об'єднання?

Приймав гостей та презентував свою громаду Радивилівський міський голова Микола Карапетян. Він розповів колегам з міських рад, як про переваги об'єднання, так і про складності, які існують для ОМС.

В першу чергу йдеться про нестабільність «правил гри» коли держава з кожним роком перекладає на бюджети об'єднаних територіальних громад нові видатки. І разом з тим держава не готова передати в ОТГ повноваження з адміністрування місцевих податків, за що виступає міський голова.

Микола Карапетян навів присутнім приклади того, коли об'єднана громада почала ефективніше господарювати в освітній та соціальній сфері, ніж це було до того.

Також перед гостями виступили й інші працівники апарату міськради, як то секретар ради, заступник міського голови, керуючий справами виконкому, начальники відділів, які відповіли на численні запитання.

Далі учасники делегації отримали змогу подивитися на роботу тих установ та закладів, які перейшли у міську комунальну власність після створення ОТГ.

У Радивилові ознайомимились із роботою Радивилівського закладу дошкільної освіти (ясел – садка) № 2 «Усмішка» комбінованого типу та Радивилівського територіального центру соціального обслуговування.

У селах оглянули Немирівську загальноосвітню школу I-III ступенів та Філію «Башарівська ЗОШ – I-II ступенів» Підзамчівської ЗОШ I-III ступенів, а також спортивний зал облаштований в приміщенні колишньої сільради села Підзамче.

У всіх цих установах та закладах після утворення ОТГ проводились роботи із покращення їх стану: заміна системи опалення з облаштуванням автономної котельні на твердому паливі, реконструкція покрівлі та санвузлів, закупівля додаткового обладнання та нових меблів.

За словами Ірини Ковалевської, начальниці відділу освіти, культури, молоді та спорту Радивилівської ОТГ, раніше на ці всі роботи просто не вистачало коштів, тому частина закладів перебувала в плачебному стані. І не вірити словам пані Ірини немає підстав, бо ж раніше вона очолювала відповідний підрозділ в РДА.

Сергій Гуща, керуючий справами виконкому, також розповів про проекти, які громада виграла завдяки реформі. Так, Радивилівська ОТГ є учасником пілотного проекту від Мінсоцполітики, за яким отримала кошти на ремонт приміщення та закупівлю техніки для облаштування ЦНАПу. А завдяки участі у проекті ULEAD з Європою: створення ЦНАПбудуть фінансуватись роботи з облаштування двох відокремлених робочих місць для працівників ЦНАПу у двох селах обєднаної громади.

Підсумовуючи зустріч Сергій Гуща зазначив, що хоча проблемних питань є дуже багато, однак і можливостей для їх вирішення стало значно більше. Адже після обєднання громад місцева рада стає повноправним господарем на своїй території і вже сама визначає напрям і спосіб розвитку.

Читайте також