Гроші замість пільг: як працюватиме монетизація у Рівному?

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Сьогодні на постійній комісії із питань міського господарства розглядали питання про затвердження Програми компенсації за пільгові перевезення окремих категорій громадян у міському електричному та автомобільному транспорті загального користування міста Рівного на 2019 рік. Як розповів начальник управління транспорту і зв’язку Віталій Миронюк, у місті 60 тисяч пільговиків, які в рік здійснюють близько 30 млн поїздок. Кошти з міського бюджету отримує тільки КП "Рівнеелектротранс" та два перевізники міста. До того ж, 1 квітня цього року підняли вартість проїзду по місту - з 2 до 3 гривень на тролейбуси та з 4 до 5 гривень - на маршрутні таксі.

Для того, аби компенсувати проїзд пільговиків Рівного, з міського бюджету потрібно майже 100 мільйонів гривень: понад 71 млн на тролейбуси та 27 900 млн - на маршрутки. 

14 березня 2018 року Уряд України прийняв Постанову про «Деякі питання надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах». Відтак, відповідно до Постанови, держава надає можливість органам місцевого самоврядування перейти до адресної допомоги пасажирам, розмір компенсації повинен щорічно визначатися обласними адміністраціями. 

Кабмін передав місцевим органам влади не тільки питання про розмір компенсації, а й право визначатися: монетизувати пільги на проїзд чи залишити все, як є, тобто і далі продовжувати розраховуватися за пільговиків з транспортниками з місцевого бюджету в безготівковій формі.

Сума компенсації на одного рівнянина-пільговика повинна бути орієнтовно 90 гривень на місяць - середня вартість проїзду у міському комунальному транспорті в області помножено на мінімальну кількість поїздок. Тобто, люди отримуватимуть 90 гривень "на руки", натомість у транспорті зникнуть послуги пільгового перевезення. 

Відтак, на комісії депутати так і не дійшли до спільного рішення, а тому запропонували відправити питання до допрацювання - порадитися із колегами, фахівцями, рівнянами.

Нагадаємо, право на безкоштовний проїзд у міському пасажирському транспорті Рівного мають:

  1. Ветерани війни (учасники бойових дій, інваліди війни).
  2. Ветерани військової служби.
  3. Ветерани органів внутрішніх справ.
  4. Ветерани податкової міліції.
  5. Ветерани Державної кримінально-виконавчої служби.
  6. Ветерани Державної пожежної охорони.
  7. Ветерани служби цивільного захисту.
  8. Ветерани Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України.
  9. Ветерани Національної поліції.
  10. Особи, звільнені з військової служби, які стали інвалідами під час проходження військової служби.
  11. Реабілітовані громадяни, які стали інвалідами внаслідок репресій або є пенсіонерами.
  12. Громадяни, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи I категорії, II категорії (ліквідатори).
  13. Інваліди, діти-інваліди та супроводжуюча особа інвалідів І групи або дітей-інвалідів (не більше одного супроводжуючого).
  14. Діти з багатодітної сім’ї.
  15. Діти-сироти.
  16. Пенсіонери за віком.
  17. Члени сім’ї військовослужбовця, який загинув чи помер або пропав безвісті під час проходження військової служби.
  18. Члени сім’ї загиблого учасника антитерористичної операції (АТО), операції об’єднаних сил (ОСС).

 

Читайте також