Iбупрофен можна використовувати для лікування симптомів COVID-19 —висновок експертів

Фото - відкриті джерела; ілюстративні фото

Авторитетні організації в сфері охорони здоров’я,серед яких Національна служба охорони здоров’я Великої Британії (NHS), Регуляторна агенція лікарських засобів та засобів догляду за здоров'ям уряду Великої Британії (MHRA) та Національний інститут здоров'я і досконалості допомоги (NICE) підтвердили, що пацієнти можуть приймати ібупрофен при самолікуванні від симптомів COVID-19, зокрема від лихоманки та головного болю.

Робоча група експертів з COVID-19 Комісії з лікарських засобів у Великої Британії (CHM) провела власне незалежне розслідування, після чого повідомила про відсутність достатньої кількості доказів, що вказують на зв'язок між використанням ібупрофену чи інших НПЗП і погіршенням симптомів Covid-19.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), Європейське агентство з лікарських засобів (ЕМА), Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FDA) та інші органи охорони здоров'я також оприлюднили заяви, що підтверджують відсутність переконливих наукових доказів щодо небажаного використання ібупрофену при COVID-19.

В рамках спецпроекту Державного експертного центру МОЗ про дію лікарських засобів, які сьогодні застосовуються під час профілактики та лікування COVID-19,  також вказано, що ібупрофен може застосовуватися  як засіб для зниження жару. Наразі немає причин для пацієнтів, які приймають ібупрофен, переривати лікування цим препаратом, також препарат можна використовувати для боротьби зі симптомами коронавірусу.  Більше деталей на сайті про застосування ліків при COVID-19 Державного експертного центру МОЗ України.

Українська експертка Ганна Зайченко, завідувачка кафедри фармакології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця у матеріалі на шпальтах «Українська правда. Життя» також звернула увага на безпечність використання ібупрофену, а також підкреслила, що цей препарат є більш безпечним для зниження високої температури у дітей.

 

Читайте також