Історичні книги, які стануть цікавими рівнянам

фото ілюстративне

Сайт Букля зробив добірку цікавих та скандальних історичних книжок. 

"Людина розумна. Історія людства від минулого до майбутнього" Ювал Ной Харарі

Світовий бестселер № 1 за версією The New York Times

Дослідження, яке ламає уставлені уявлення про земну історію від появи людини і народження мови до наших днів та примушує задуматись: шлях розвитку наших предків міг би бути зовсім іншим. Долучіться до історичної розвідки і вас приголомшать неочікувані і сміливі припущення. У книжці ви не знайдете нудної хронології і сухих дат, але разом з автором будете розмірковувати про численні «Чому?».      

 

"Перша наукова історія війни 1812 року" Євген Понасенков

Відомий своїми екстраординарними методами, автор виступає проти офіційної історії і пропонує абсолютно нову версію подій 1812 року. Це зовсім не те, що розповідають в школі і напишуть в підручниках з історії. Це абсолютно новий погляд на події давніх років. Це "Перша наукова історія війни 1812 року".

Скандальна книга Євгена Понасенкова розповість про достеменні плани та дії великих вождів - Наполеона і Олександра I, про громадянську війну в Росії, про інтриги і "битви" у закуліссі.

 

"З третього світу - в перший. Історія Сінгапуру (1965-2000)" Лі Куан Ю

Коли крихітний Сінгапур в 1965 році отримав незалежність, ніхто не вірив, що йому вдасться вижити. Однак, він не просто вижив, а перетворився на процвітаючу столицю Азіатського регіону з найкращим в світі аеропортом, найбільшої авіалінією, ключовим торговим портом, зайнявши четверте місце в світі за рівнем доходу на душу населення.

Про це диво в своїх мемуарах розповідає колишній прем'єр-міністр Сінгапуру Лі Куан Ю. Він оживляє перед читачами історію, аналізує основні стратегічні рішення сучасності, пише про те, як з року в рік направляв складні відносини США, Китаю і Тайваню, служачи для керівників цих держав і довіреною особою, і вісником, і експертом.

 

"Історія європейської цивілізації. Близький Схід" Умберто Еко

Близький Схід - це місце, де зароджувалася цивілізація не тільки Сходу, а й Європи. Саме на території так званого Родючого півмісяця почала розвиватися культура відновлювального землеробства, з'явилося примітивне колесо. Тут найпершими навчилися робити керамічний посуд та обробляти метали. Саме тут виникли перші міста, а потім перші територіальні держави: Ассирія, Вавилон, Хетське царство.

Людям, що жили у Шумері, належить пальма першості у появі писемності і законодавства як такого. Тому не дивно, що найдавніші витвори мистецтва з'явилися також саме тут.

Про все це і розповідає наша енциклопедія. Видання доповнено багатим ілюстративним матеріалом - всесвітньо відомими шедеврами із багатьох музеїв світу.

 

"Зброя, мікроби і сталь. Витоки нерівностей між народами" Джаред Даймонд

Смілива наукова розвідка американського еволюційного біолога Джареда Даймонда «Зброя, мікроби і сталь» — це світовий науковий бестселер, який розійшовся багатомільйонними накладами і продовжує долати нові рубежі. Автор розкриває первинні історичні причини нерівностей сучасного світу, які, на його думку, криються в глибинах доісторичного минулого людства. На основі масштабних міжконтинентальних порівнянь і залучення широкого спектра новітніх досягнень історії, біології, лінгвістики, археології, епідеміології, біогеографії, палеонтології та екології Джаред Даймонд намагається пояснити «найзагальнішу схему історії», давши відповідь на головне питання книги: чому вогнепальна зброя, найзгубніші мікроби та сталь з’явилися у суспільствах одних частин світу, даючі їм переваги у завоюванні народів інших частин світу.

 

"Витоки політичного порядку. Від прадавніх часів до Французької революції" Френсіс Фукуяма

Погляд одного з провідних інтелектуалів сучасності на політичний устрій нашого світу.

Кожній розвиненій державі властиві три компоненти: ієрархічна структура влади, підзвітний уряд і верховенство права — у цьому переконаний філософ та політолог Френсіс Фукуяма. Гармонійне поєднання цих трьох властивостей, а також мінімальний рівень пов’язаності політичних еліт дають країні змогу повноцінно розвиватися у демократичному напрямку. Але чому не всім державам вдається подолати цей шлях? Як країни долають трансформаційний період? Чому деякі держави застрягають в авторитаризмі? Які історичні передумови для такої ситуації?

Читайте також